En col·laboració amb

lloguer social

Barcelona atorga baixos de protecció oficial a set comerços i iniciatives de proximitat de Ciutat Vella

En aquesta segona convocatòria de BPO s'han tingut en compte propostes presentades per persones amb llarga experiència comunitària i veïnal, amb vincles socioculturals amb l'entorn, així com col·lectius vulnerables, com dones o joves sense estudis

Són un exemple d'això l'emblemàtica Llibreria Sant Jordi, la botiga de venedors ambulants Top Manta, el projecte de reciclatge de mobles Fuster Artístic i l'espai de divulgació de la cultura gitana Ecomuseu del Poble Gitano, entre d'altres

img 3386-760x428

img 3386-760x428

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Set projectes i iniciatives comercials de Ciutat Vella amb un clar vessant de proximitat, economia social i arrelament al barri, o afectats per la pressió immobiliària, han sigut els adjudicataris de la segona convocatòria del programa Baixos de Protecció Oficial (BPO), i en els pròxims mesos s’instal·laran als locals per poder iniciar l’activitat.

La iniciativa és una aposta per una economia plural, diversa i sòlida a Ciutat Vella que posi al centre les necessitats de les persones. Una economia que atengui necessitats específiques del veïnat i dels treballadors i treballadores i que desenvolupi una activitat compatible amb la vida sostenible i quotidiana del barri.

Es tracta de la segona convocatòria de BPO que es resol. La primera, l’any 2018, va adjudicar vuit projectes que actualment funcionen a ple rendiment.

Més comerç de proximitat 

Per a les noves adjudicacions s’ha volgut donar encara més importància als comerços de proximitat. La transformació comercial de Ciutat Vella, dirigida majoritàriament al turisme, ha suposat l’expulsió de molts serveis. Les bases d’aquesta segona convocatòria han permès que cinc de les set adjudicacions siguin per a comerços i serveis de proximitat.

Un altre dels aspectes importants per a l’adjudicació dels BPO ha sigut l’arrelament al barri. S’han tingut en compte propostes presentades per persones amb una llarga experiència comunitària i veïnal, que impliquessin els veïns i les veïnes, o amb vincles socioculturals amb l’entorn concret.

Lloguers assequibles i locals a punt

A més de sis locals municipals, en aquesta convocatòria s’ha pogut oferir un local més que es va adquirir recentment gràcies a una convocatòria pública de compra.

Els lloguers que pagaran les persones i entitats adjudicatàries estaran per sota del preu de mercat i, a més, els comerços de proximitat pagaran un 15% menys que la resta dels projectes.

Per tant, en el cas dels projectes de proximitat, els lloguers aniran dels 238 als 658,75 euros el primer any, amb un increment progressiu, de manera que el tercer any pagaran entre 285,60 i 869,55 euros. Els terminis dels contractes de lloguer seran de cinc anys més dos de prorrogables.

Quant a la resta d’activitats, el primer any pagaran de 280 a 775 euros, segons la mida dels espais, i els preus també s’incrementaran progressivament fins a entre 336 i 1.023 euros el tercer any. En aquest cas, els terminis dels contractes de lloguer seran de tres anys més dos de prorrogables.

En el moment de la presa de possessió, els locals s’hauran preparat amb totes les condicions bàsiques necessàries, com instal·lacions, pintura, lavabos, etc., i les persones adjudicatàries els adequaran per a l’activitat específica (decoració, taulells, aparadors, etc.).

Els projectes adjudicataris

Tots els projectes que han participat en la segona convocatòria de Baixos de Protecció Oficial han hagut de demostrar la seva viabilitat econòmica, i s’han prioritzat els que han presentat determinats col·lectius, entre els quals dones o joves sense estudis superiors, persones a l’atur de llarga durada, persones de més de 45 anys i en situació d’atur i persones en altres situacions de vulnerabilitat.

La Llibreria Sant Jordi és un establiment singular i emblemàtic de Barcelona que, des del 1983, es trobava al carrer de Ferran. La pressió immobiliària, amb una pujada molt elevada del lloguer, l’ha obligat a marxar d’allà, i a partir d’ara podrà col·locar les seves grans prestatgeries del segle XIX al local del carrer d’en Robador, 43.

La botiga Top Manta, de roba i complements de disseny i manufactura pròpia, és un projecte d’emprenedoria social impulsada pel Sindicat Popular de Venedors Ambulants. La marca, llançada el 2017, aconsegueix obrir així la seva segona botiga, gràcies a un projecte amb un missatge antiracista i inclusiu, que se situarà al carrer d’en Robador, 21.

Els veïns i veïnes de Ciutat Vella aviat podran disfrutar de tallers de fusteria, portar a reparar els seus mobles o comprar mobles reciclats a partir de palets i altres mobles vells. Aquest és el projecte que ofereix Fuster Artístic, una iniciativa creada per una família nombrosa molt arrelada al barri que a partir d’ara tindrà una sortida professional i econòmica al local del carrer dels Flassaders, 23.

Al carrer de la Cera, 10, allà on va néixer la rumba catalana, s’ubicarà un espai de divulgació de la cultura gitana i de formació de joves de la comunitat per afavorir la seva inserció sociolaboral. Es tracta del’Ecomuseu del Poble Gitano, on es vendran productes i s’oferiran rutes de divulgació i accions formatives. Les entitats promotores són Carabutsí i InterAcció.

La bugaderia social Conviure Net és un projecte que inclou un servei de bugaderia convencional i que, a més, és una iniciativa sense ànim de lucre que oferirà un servei gratuït per a persones sense llar i persones grans en situació de vulnerabilitat. Alhora, oferirà el servei a centres d’atenció de persones grans i vol establir una relació amb les escoles bressol per fomentar l’ús de bolquers reutilitzables, que es rentaran a la bugaderia. A més, hi haurà servei de dutxes per a les persones sense llar. S’ubicarà a l’avinguda de Francesc Cambó, 30-36, local 6.

Notícies relacionades

Amb la venda de fruita i verdura de proximitat, ecològica i amb preus basats en el cost de producció i accessibles, Can Tria Ecològic serà una botiga que s’ubicarà al carrer de les Carretes, 43. Es tracta d’una petita empresa amb una botiga a Mataró que actualment té punts de distribució de cistelles de verdura ecològica a través de la Xarxa de Consum Solidari.

La Fundació Apip-Acam és una entitat que es dedica a acompanyar persones en situació de vulnerabilitat en el procés de recerca d’ocupació i millora de l’ocupabilitat. Té més de 35 anys i actualment es troba a Can 60, una antiga casa fàbrica adquirida per l’Ajuntament i que està pendent d’obres. La nova ubicació de la fundació serà al carrer de l’Arc del Teatre, 13.