En col·laboració amb

El nou edifici del SAIER millora l'atenció a les famílies sol·licitadores d'asil

Des de gener, el servei ha atès 12.332 persones, de les quals 5.624 són sol·licitants d'asil, i es calcula que a finals d'any arribaran a les 20.000

Les instal·lacions, que s'estrenen al carrer de Tarragona, al barri d'Hostafrancs, disposen d'unes sales d'atenció més grans i més ben adaptades

img 4714-760x428

img 4714-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou edifici del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona (SAIER) ha obert les portes per adaptar-se a les noves necessitats d’atenció, amb una millora del servei que té en compte l’increment de l’arribada de persones que demanen asil a la ciutat.

Les circumstàncies en què arriben les persones sol·licitadores d’asil són diferents de les de les persones que migren per motius econòmics. Sovint es tracta de famílies amb nens i joves menors d’edat que fugen del seu país de manera sobtada per motius polítics, per les guerres o per la misèria. 

El creixement exponencial de l’arribada de persones sol·licitadores d’asil a la ciutat ha comportat que el model d’atenció del SAIER es replantegés.

Per aquesta raó, les instal·lacions que s’estrenen al carrer de Tarragona, al barri d’Hostafrancs, disposen d’unes sales d’atenció més grans i més ben adaptades i d’un espai infantil conforme amb les noves necessitats. 

Així mateix, el nombre de sales s’ha incrementat, ha passat de quatre a set, i garanteixen la confidencialitat i la privacitat de les persones usuàries.

A més, s’han incorporat nous sistemes de gestió a fi d’agilitar les atencions i també s’ha millorat la informatització del sistema de cita prèvia per evitar les cues.

Les xifres de l’acollida

Des del 2015, la xifra de persones sol·licitadores d’asil que arriben a la ciutat a les quals ha atès el SAIER no ha parat de créixer de manera exponencial i s’ha multiplicat per cinc. En canvi, el nombre d’immigrants s’ha mantingut.

Així, des de principis d’any, el servei ha atès 12.332 persones, de les quals 5.624 han demanat l’asil. Es calcula que a finals d’any se superaran les 20.000 atencions.

L’augment de l’arribada de persones refugiades implica també que el viatge es fa, sovint, amb la família i els fills. L’arribada de famílies amb menors d’edat s’ha incrementat en un 50% respecte al primer semestre del 2018, i el nombre de nens i joves atesos durant el mateix període del 2019 ha sigut de 1.304.

El SAIER

El SAIER és un servei municipal que ofereix informació i assessorament sobre immigració, refugi, emigració i retorn voluntari a qualsevol persona que visqui a la ciutat de Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona comparteix amb diferents entitats la gestió d’aquest servei públic, gratuït i especialitzat.

El nou espai disposa del servei de primera acollida. Per mitjà d’entrevistes, el personal municipal detecta les necessitats i el grau d’emergència de les persones usuàries i analitza la seva situació per oferir-los el millor assessorament. 

En aquest edifici també hi ha els serveis gestionats per l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants de Catalunya (AMIC) i els del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

Notícies relacionades

Però aquest no és l’únic edifici: a l’avinguda del Paral·lel i al carrer de la Font Honrada hi ha els altres equipaments que formen la totalitat del SAIER. En el primer es troben els serveis de l’àmbit jurídic, amb els serveis especialitzats del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITI) i els de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB). A l’equipament del carrer de la Font Honrada hi ha els serveis específics de l’àmbit del refugi, amb la Creu Roja al capdavant.

El nou edifici permet incrementar l’espai disponible en els altres centres per poder atendre les persones refugiades.