04 juny 2020

Anar al contingut

En col·laboració amb

A LA ZONA DE LLEURE NOCTURN

Barcelona atén més de 10.000 persones als estands antimasclistes durant l'estiu i les Festes de la Mercè

Les dones menors de 25 anys són les principals usuàries d'aquest servei municipal, format per tècniques d'igualtat i treballadores socials

El Periódico

Barcelona atén més de 10.000 persones als estands antimasclistes durant l'estiu i les Festes de la Mercè

Els estands antimasclistes de la Mercè i del front marítim es consoliden com a punts de referència per informar i actuar davant d’assetjaments i agressions sexuals, amb un total de 10.286 persones ateses. 

Les dones menors de 25 anys són les principals usuàries d’aquest servei municipal, format per tècniques d’igualtat i treballadores socials.

Amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar sobre la violència masclista i atendre situacions d’assetjament o agressió sexual, els estands antimasclistes s’han instal·lat aquest estiu a la zona de lleure nocturn del front marítim i els dos espais amb més afluència de gent a la nit durant la Mercè. 

En total, els tres punts han registrat 10.286 contactes, els 71% dels quals han sigut de dones i el 29% restant d’homes. Respecte a les dones, s’ha de destacar que la majoria han sigut noies menors de 25 anys.

La majoria dels usuaris i les usuàries que s’han acostat a l’estand antimasclista ho han fet per informar-se o per explicar una situació de violència masclista viscuda en el passat. En 21 casos s’ha dut a terme, en el marc de la festa, una intervenció vinculada a assetjaments masclistes, com acorralaments o tocaments no desitjats.

A més, els dos estands antimasclistes de la Mercè han passat de ser operatius de tres a quatre dies, i han atès 2.000 persones més que l’any anterior, amb un total de 6.700 usuaris i usuàries.

Reforç de l’equip de professionals

Les persones encarregades dels estands antimasclistes són professionals especialitzades, com tècniques d’igualtat i treballadores socials, capacitades per tractar situacions de violència masclista. 

Aquest any l’equip de professionals s’ha incrementat en un 60%, amb un total de 26 persones repartides entre els tres estands, que han desenvolupat la seva tasca tant en els punts fixos com de forma itinerant, movent-se pels entorns de l’estand.

Estratègia antimasclista

Els estands antimasclistes municipals complementen les iniciatives d’associacions i del veïnat, que han posat en marxa de forma autogestionada i a través de voluntaris 62 punts liles, presents en espais de lleure nocturn i festes de barri. 

La implicació i la participació d’aquests col·lectius és clau en la lluita contra la violència masclista, i forma part de l’estratègia antimasclista, que també inclou expandir la cobertura territorial dels estands municipals, millorar els circuits d’atenció i prevenció i conscienciar el públic més jove.

Serveis d’atenció

En cas de viure una situació de violència masclista, tens a la teva disposició una sèrie de recursos municipals on t’atendran professionals especialitzats:

Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA): Ofereix atenció ambulatòria específica a víctimes de situacions de violència masclista i atenció a nens a partir dels 0 anys.
Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida Jove (SARA Jove): Ofereix atenció ambulatòria específica a noies i nois d’entre 12 i 17 anys víctimes de situacions de violència masclista.
Centre Municipal d’Acollida d’Urgència per Violència Masclista (CMAU-VM): Servei residencial d’acollida d’urgència per a dones que viuen situacions de violència masclista i per als seus fills i filles. Proporciona atenció integral i funciona les 24 hores del dia durant tot l’any.
Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB): Ofereix un servei d’atenció psicosocial permanent, que atén qualsevol situació d’urgència i d’emergència social a la ciutat, les 24 hores del dia durant tot l’any.
Punts d’informació i atenció a les dones (PIAD): Servei municipal de proximitat amb oficines a cada districte que ofereixen informació, atenció i assessorament sobre tots els temes d’interès per a les dones, i també possibiliten l’accés a diferents recursos de la ciutat.
Pots consultar tots els serveis a: http://ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/serveis-datencio.