En col·laboració amb

TAULA PER L'EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Barcelona decreta l'emergència climàtica a partir de l'1 de gener del 2020

S'habilitarà un carril bus al carrer d'Aragó i al carrer de Carmen Amaya i es limitarà a 30 km/h la velocitat a set carrers

taula emergencia climatica bcn

taula emergencia climatica bcn

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’1 de gener de 2020 no només entrarà en vigor la zona de baixes emissions permanent a la ciutat de Barcelona. Aquell dia també entrarà en marxa l’emergència climàtica a la ciutat i, amb aquest objectiu, ja des d’aquesta pròxima tardor, el Govern municipal activarà un paquet de mesures urgents en l’àmbit de la mobilitat,l’urbanisme, els entorns escolars,l’energia  i la gestió de residus.

Aquestes mesures van ser acordades en la primera Taula per l’Emergència Climàtica, que es va constituir aquest dimecres i en la qual participen més de dues-centes entitats, experts i representants de les administracions.

El Pla d’acció municipal s’executarà en paral·lel al treball d’aquest nou òrgan, que treballarà en l’elaboració d’un decret per declarar l’emergència climàtica el primer dia de l’any que ve. 

Impuls a la mobilitat saludable

D’entre el paquet de mesures que es posaran en marxa, destaquen aquelles que es prenen per millorar la capacitat i l’eficiència del transport públic en superfície. En aquest sentit, s’habilitarà un carril bus al carrer d’Aragó i al carrer de Carmen Amaya amb el passeig de Calvet.

A més, es limitarà a 30 km/h la velocitat a set carrers de la ciutat, on les bicicletes tindran prioritat a la calçada: Rocafort, Sicília, Ausiàs Marc, Comte Borrell, Gran de Gràcia, passeig de Joan de Borbó i passeig de Sant Joan.

Els vehicles amb nivells d’emissions contaminants més baixos tindran beneficis amb els nous mecanismes fiscals que complementaran la zona de baixes emissions.

Carrers amb vida veïnal

També s’intentarà promoure i facilitar la mobilitat a peu i aconseguir així un espai públic més saludable. Amb aquest objectiu, es continuaran implantant les superilles: d’una banda, continuaran els treballs a Sant Antoni i Horta i, per l’altra, s’elaboraran els projectes per impulsar les de Sant Gervasi-la Bonanova, l’Esquerra de l’Eixample i la Dreta de l’Eixample.

En els pròxims mesos també s’obrirà als ciutadans i les ciutadanes el nou eix verd del carrer de Cristóbal de Moura, a l’eix Besòs, i els jardins del Doctor Pla i Armengol, al Guinardó.

Els entorns escolars, una prioritat

Per protegir la salut dels nens s’executaran diverses actuacions en l’àmbit de les escoles: millora de la qualitat de l’aire en 85 centres; pacificació, amb menys trànsit, en els entorns de 27 escoles; un total de 9 ecoxamfrans nous; 11 projectes nous de refugis climàtics; auditories a una desena de centres; i ampliació del programa ‘Escola respira’.

Menys residus i més reciclatge

Per impulsar la separació de residus s’estudiarà la implantació de la recollida selectiva porta a porta a més barris de la ciutat. La prova pilot d’aquest sistema es va fer al nucli antic de Sarrià, on la recollida de residus es va triplicar.

Notícies relacionades

A més, per erradicar l’ús de plàstics a la ciutat, s’aplicaran diferents mesures, com la constitució de la Taula Plàstic Zero amb els operadors públics i privats o l’ús de gots retornables obligatori en totes les activitats que requereixin concessió municipal.

Generació d’energia renovable

Finalment, amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2i fomentar l’ús d’energies renovables i l’autogeneració d’energia, tots els equipaments municipals de nova construcció o en rehabilitació disposaran de plaques fotovoltaiques per generar energia. També es licitaran trenta projectes de generació fotovoltaica en edificis de l’Ajuntament de Barcelona.