En col·laboració amb

INFÀNCIA CONSCIENCIADA

Deu escoles municipals de Barcelona seran refugis climàtics

Diversos centres educatius de la ciutat instal·laran elements d'aigua i vegetació i rehabilitaran els seus edificis, per reduir l'impacte de les altes temperatures provocades pel canvi climàtic

190227 af escolarespira 086-760x428

190227 af escolarespira 086-760x428

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els refugis climàtics són espais preparats per reduir l’impacte de l’escalfament global, especialment l’augment de les temperatures. Segons les previsions, si no s’apliquen mesures per mitigar el canvi climàtic, l’any 2050 la temperatura pujarà 2 ºC, un increment que afecta especialment els col·lectius més vulnerables, com la infància i la tercera edat.

Per aquesta raó, la ciutat de Barcelona es prepara per abordar aquest desafiament amb projectes com ara "Adaptació climàtica a les escoles blau, verda i grisa", una iniciativa municipal que ha rebut el reconeixement i el recolzament econòmic de la Comissió Europea i que transformarà alguns centres educatius públics en refugis climàtics. 

El projecte té un pressupost de cinc milions d’euros (quatre de fons europeus i un d’aportació municipal).

La proposta es basa a aplicar als equipaments diverses millores, identificades amb tres colors. El blau per a la instal·lació de punts d’aigua de diferents característiques; el verd, per a la incorporació de zones d’ombra i vegetació; i el gris, per a les intervencions als edificis per millorar-ne l’aïllament tèrmic i l’eficiència energètica.

Els centres escollits

Les actuacions es duran a terme a deu escoles, una a cada districte, a més d’un onzè centre, l’Escola Vila Olímpica, que és el centre impulsor del projecte:

Les fases

Ara que ja s’han escollit les escoles, començarà la fase de concreció de la proposta, la metodologia i el calendari amb la comunitat educativa. 

Aquesta fase implicarà tots els agents impulsors del projecte amb l’objectiu de crear una xarxa de treball oberta i participativa. 

Notícies relacionades

Els escolars també tindran un paper important a l’hora de dissenyar les solucions climàtiques i avaluar les accions. 

Les previsions són que a partir del mes de setembre comenci el treball amb el professorat, i que durant l’estiu del 2020, aprofitant el període no lectiu, s’apliquin les mesures acordades. Amb aquest calendari de treball, els refugis climàtics escolars estarien llestos per obrir les portes l’estiu del 2021.