En col·laboració amb

LOCALS QUE REVIUEN AL DISTRICTE

Ciutat Vella impulsa el comerç local de proximitat a través del programa 'Baixos de Protecció Oficial'

El preu de lloguer serà un 15% inferior per als projectes que ofereixin aquesta activitat econòmica

zentauroepp48587120 bcn190613123428

zentauroepp48587120 bcn190613123428 / SEBASTIA RAMBLA

5
Es llegeix en minuts
M.R.

El districte de Ciutat Vella, en col·laboració amb l’agència de desenvolupament econòmic Barcelona Activa i en el marc del Pla de Barris del Raval Sud i el Gòtic Sud, impulsa per segon any consecutiu el programa Baixos de Protecció Oficial. Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu dinamitzar locals de propietat municipal que en el dia d’avui són buits i tancats. A la pràctica, aquesta política pública es tradueix en una convocatòria oberta a aquelles persones que –a títol individual o a través d’una cooperativa, associació, societat limitada o altres formes jurídiques– puguin donar una nova vida a l’espai. ¿Com? Prioritàriament, a través del comerç local amb productes de proximitat i una activitat econòmica diversa i útil per al veïnat, que alhora pugui lluitar contra la gentrificació i el monocultiu turístic que hi ha al districte. D’aquí el nom “Local Local” que dona sentit al projecte.

Seguint el model de convocatòria de la primera edició, aquest any l’Ajuntament de Barcelona seleccionarà de nou 8 projectes. Cada adjudicatari podrà ubicar-se en un dels locals que ofereix el programa, situats als barris del Raval, de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Vuit baixos comercials que l’administració pública cedirà a iniciatives relacionades amb els àmbits del comerç local de proximitat i de la petita producció urbana com a preferència. Uns sectors que poden contribuir a pluralitzar l’economia i a distribuir la riquesa a la ciutat de Barcelona. L’ajuntament també tindrà en compte especialment els àmbits següents: el treball de cures i serveis a les persones, les intervencions comunitàries, el consum responsable, els projectes culturals, l’economia circular i el coneixement i la innovació. Tots ells es recullen en el Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella (PDE) aprovat el 2016 i amb data de venciment el 2021.

El PDE, un full de ruta

El 2016, l’Ajuntament de Barcelona va presentar el Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella; un full de ruta que començaria a traçar el camí cap a un nou ecosistema econòmic al districte, basat en la pluralitat, la diversitat i la solidesa. En un termini de 5 anys, l’administració pública –amb el suport de Barcelona Activa i les entitats i agents econòmics del territori– es va proposar generar més i millor ocupació. També aconseguir que en barris com el Raval el turisme sigui una font de riquesa compatible amb la vida cuotidiana del veïnat i la resta de sectors productius, en especial els comerços locals de proximitat. En aquest pla és on s’emmarca el programa Baixos de Protecció Oficial.

Com a novetat, les noves bases de la convocatòria valoraran amb una puntuació més gran les iniciatives que es vulguin destinar al comerç de proximitat. Si a més, aquestes són presentades per uns determinats col·lectius, augmenten les possibilitats de ser seleccionades. Entre ells, es troben: les dones i els joves sense estudis superiors, les persones a l’atur de llarga durada i les persones a l’atur de més de 45 anys, entre altres col·lectius amb risc d’exclusió social. El Pla d’Empresa és un element fonamental perquè els tècnics puguin avaluar els projectes i ha de sumar un mínim de 15 punts. És una manera de demostrar la seva consolidació i viabilitat econòmica. Fins a arribar als 100, també es puntuarà amb 10 punts les organitzacions i els negocis actualment actius, en règim de lloguer, que veuen amenaçada la seva activitat pel mercat immobiliari. Així doncs, el projecte “Local Local” no només facilita l’arribada de noves activitats econòmiques al districte, sinó que també procura la continuïtat dels comerços locals que han nascut i crescut a Ciutat Vella. De la mateixa manera, l’Ajuntament de Barcelona està en tràmit de compra de dues propietats privades mitjançant un concurs que va convocar l’estiu passat, en el marc del Pla de Barris del Raval Sud i Gòtic Sud. Aquests locals també es posaran a disposició de les persones interessades en la present convocatòria de subvencions.

Notícies relacionades

El programa Baixos de Protecció Oficial va néixer fa dos anys a fi de facilitar a les persones un arrendament assequible de locals comercials que es troben en desús. Una política pública necessària a Barcelona, especialment en zones centrals com Ciutat Vella, on –a causa de l’afluència constant de turistes i una menor oferta de baixos comercials– el preu del lloguer pot doblar el dels barris més perifèrics de la ciutat. Els adjudicataris del projecte “Local Local” 2019 es beneficiaran d’un arrendament que pot anar des dels 238 als 658,75 euros durant el primer any de contracte, per al comerç de proximitat. La xifra definitiva oscil·larà entre aquestes quantitats en funció de la mida dels locals, però en tot cas, serà un 15% inferior respecte al preu de lloguer que pagaran la resta de negocis i activitats, que es trobarà entre els 280 i els 775 euros. En els dos casos, aquests preus s’incrementaran progressivament entre un 20% i un 32% el tercer any de contracte.

Dos models de lloguer

Els adjudicataris podran accedir a dos models de lloguer diferents. Les activitats econòmiques que s’incloguin al sector del comerç local de proximitat tindran accés a la modalitat A. En aquest cas, obtindran un període d’arrendament de 5 anys, prorrogable fins a 2 més, sent 7 anys el total del període de durada. En canvi, aquelles activitats econòmiques que no s’incloguin en aquest sector de comerç local de proximitat, optaran a la modalitat B. Referent a aquest model, el termini del contracte d’arrendament serà també de 3 anys inicials, prorrogable fins a 2 anys més, amb un màxim total del període de durada del lloguer de 5 anys. Els possibles adjudicataris han d’oferir activitats que fomentin l’economia plural i sostenible necessària per al barri.

Àlex Jiménez: «El món del disseny no genera gentrificació»

Àlex Jiménez és responsable de l’estudi de disseny Nutcreatives, projecte adjudicatari en la primera convocatòria de “Local Local”. <span style="font-size: 1.6rem;">Des de principis d’aquest any, el negoci està ubicat al barri del Raval. És un de les 8 projectes que es beneficia del lloguer d’un local en règim de protecció oficial al districte de Ciutat Vella, gràcies al programa Baixos de Protecció Oficial.</span>