En col·laboració amb

MEMÒRIA HISTÒRICA

Una exposició de la Model recull 160 plaques de vivendes franquistes retirades

«Desconstruir el franquisme. Símbols de la dictadura a Barcelona» recull peces originals i documentació de la simbologia feixista a la ciutat

img 9669-760x428

img 9669-760x428

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Divendres, 15 de març, s’obre al públic en la Model l’exposició “Desconstruir el franquisme. Símbols de la dictadura a Barcelona”,que recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat, entre les quals destaquen les més de 160 plaques de vivenda que s’han retirat els últims anys. 

La instal·lació es podrà visitar els divendres, de 15.00 a 18.00 hores, i els dissabtes, de 10.00 a 18.00 hores, fins al 15 de juny del 2019.

L’objectiu és interpretar la repressió simbòlica de la dictadura franquista i veure, mitjançant una cartografia interactiva, on s’ubicaven gran part de les plaques de vivendes al territori, a més d’identificar diversos espais de repressió i control o monuments i nomenclàtor del franquisme.

Notícies relacionades

Els autors parteixen de l’ús jeràrquic de control territorial que el franquisme va imposar mitjançant aquests elements a l’espai públic i que, tot i que haurien d’haver-se erradicat totalment amb la posada en marxa de la Llei de la memòria històrica del 2007, molts encara estan ben presents o ho han estat fins fa poc.

L’exposició és una idea original de Jordi Guixé, director de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM), i Núria Ricart, professora de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i ha sigut promoguda pel comissionat de Programes de Memòria.