En col·laboració amb

MEMÒRIA HISTÒRICA

Barcelona commemora el 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques

Un cicle d'activitats explora les reivindicacions polítiques, socials i culturals que van ser clau per aconseguir un canvi de règim

banner-facebook-1200x628px-cat-760x428

banner-facebook-1200x628px-cat-760x428

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un cicle d’activitats commemora el 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques, que van tenir lloc el 3 d’abril de 1979. Es recupera així la memòria d’uns anys decisius de mobilitzacions veïnals i laborals, així com de reivindicacions polítiques, socials i culturals que van ser clau per contribuir a la transició d’un règim dictatorial a un de democràtic i sense els quals no es podria entendre la Barcelona d’avui dia.

El programa inclou cinc exposicions –dos generals sobre la ciutat i tres d’enfocades a la realitat del moment a Gràcia, Sants-Montjuïc i Nou Barris–, amb fotografies, cartells i manuscrits de l’època conservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona, a més de conferències, jornades i espais de participació i reflexió.

L’objectiu és actualitzar la investigació i el coneixement sobre el que van significar aquelles eleccions a la ciutat i el que va suposar la transició d’un règim dictatorial a un de democràtic. 

Notícies relacionades

El cicle començarà amb una conferència al Saló de Cent, el 13 de març, a càrrec de la sociòloga i economista Saskia Sassen i del geògraf Oriol Nel·lo, i s’estendrà amb diferents activitats fins al febrer del 2020.

El programa d’activitats ho han organitzat el Comissionat de Programes de Memòria, l’Arxiu Municipal de Barcelona i l’Institut dels Passats Presents, en col·laboració amb l’Associació Consell de Cent i la Fundació Carles Pi i Sunyer. Al web  de l’Ajuntament de Barcelona es pot consultar la programació.