Anar al contingut

En col·laboració amb

MEMÒRIA HISTÒRICA

Barcelona commemora el 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques

Un cicle d'activitats explora les reivindicacions polítiques, socials i culturals que van ser clau per aconseguir un canvi de règim

El Periódico

Barcelona commemora el 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques

Un cicle d’activitats commemora el 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques, que van tenir lloc el 3 d’abril de 1979. Es recupera així la memòria d’uns anys decisius de mobilitzacions veïnals i laborals, així com de reivindicacions polítiques, socials i culturals que van ser clau per contribuir a la transició d’un règim dictatorial a un de democràtic i sense els quals no es podria entendre la Barcelona d’avui dia.

El programa inclou cinc exposicions –dos generals sobre la ciutat i tres d’enfocades a la realitat del moment a Gràcia, Sants-Montjuïc i Nou Barris–, amb fotografies, cartells i manuscrits de l’època conservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona, a més de conferències, jornades i espais de participació i reflexió.

L’objectiu és actualitzar la investigació i el coneixement sobre el que van significar aquelles eleccions a la ciutat i el que va suposar la transició d’un règim dictatorial a un de democràtic. 

El cicle començarà amb una conferència al Saló de Cent, el 13 de març, a càrrec de la sociòloga i economista Saskia Sassen i del geògraf Oriol Nel·lo, i s’estendrà amb diferents activitats fins al febrer del 2020.

El programa d’activitats ho han organitzat el Comissionat de Programes de Memòria, l’Arxiu Municipal de Barcelona i l’Institut dels Passats Presents, en col·laboració amb l’Associació Consell de Cent i la Fundació Carles Pi i Sunyer. Al web  de l’Ajuntament de Barcelona es pot consultar la programació.