En col·laboració amb

CREANT UN AMBIENT SALUDABLE

Centres educatius de Barcelona lluiten contra la contaminació amb el programa municipal Escola Respira

El projecte inclou diverses actuacions per fer de l'escola un lloc més saludable, com comprovar la qualitat de l'aire i incorporar plantes i horts als patis

img 9288-760x428

img 9288-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona duu a terme actuacions per a la millora de la qualitat de l’aire que respira tota la població, i molt especialment els col·lectius més sensibles a la contaminació atmosfèrica, com els nens.

Escola Respira és el programa municipal que recull les actuacions per millorar la qualitat de l’aire en els entorns escolars així com accions de sensibilització a tot el col·lectiu escolar. Gira entorn de quatre grans àmbits: l’espai urbà, les aules, els espais d’esbarjo, i els aspectes transversals i pedagògics.

Els nens són especialment vulnerables a la contaminació atmosfèrica, que els pot provocar pneumònia, asma, otitis o un desenvolupament mental i motor deficient. Per minimitzar els riscos i fer dels entorns escolars espais més saludables, el programa Escola Respira preveu diferents actuacions.

¿Què respirem?

Unes 20 escoles participaran en la primera edició del programa per observar i mesurar la qualitat de l’aire de l’interior i dels accessos de cada un dels centres.

L’acció preveu la participació d’estudiants del primer cicle d’ESO.

El verd creix a l’escola

La incorporació de plantes, horts, flors i parets verdes als patis de les escoles ajuda a millorar la qualitat de l’aire i a baixar la temperatura durant els mesos de més calor.

En aquest curs 2018-2019 cinc escoles implantaran murs verds, i es posarà en marxa el pla per convertir 10 centres en refugis climàtics.

Un entorn escolar més saludable

La mobilitat sostenible i l’adequació urbanística dels entorns escolars fan que anar i tornar de l’escola sigui més saludable.

Amb aquest objectiu s’estan treballant diversos projectes d’‘ecoxamfrans’, que reserven un espai a la porta dels centres per allunyar els cotxes i crear un espai segur de trobada. A més, prop de 90 escoles ja formen part del programa ‘Camí escolar, espai amic’, que senyalitza itineraris més saludables.

D’altra banda, s’han habilitat línies d’autobús en zones escolars dels barris de Sarrià i les Corts, i s’han fet proves pilot en alguns centres per comprovar els beneficis que resulten de tallar el trànsit a horari d’entrada i sortida dels estudiants.

Més educació i una millor gestió

Notícies relacionades

Per tenir una societat compromesa amb la sostenibilitat urbana fa falta sensibilitzar les noves generacions. Aquest és l’objectiu de la nova guia de la qualitat de l’aire i la mobilitat i d’altres recursos pedagògics per a les escoles que els centres poden sol·licitar.

A més, també es crearà una recopilació de recomanacions de disseny, materials de construcció, ventilació, verd o mobilitat per concebre els edificis escolars o la seva rehabilitació amb criteris que ajudin a minimitzar l’exposició a la contaminació atmosfèrica.

Temes:

Contaminació