En col·laboració amb

Rehabilitació històrica

Pas endavant per tornar el Borsí al barri

L'edifici serà la seu de diferents serveis: la Biblioteca Gòtic ¿ Andreu Nin i un equipament amb espais polivalents per a usos veïnals.

La proposta de Martínez Lapeña ¿Torres Arquitectes SLP inclou la rehabilitació dels ornaments de l'edifici i el descobriment de la muralla romana

borsi

borsi

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ja es coneix la proposta guanyadora per rehabilitar el Borsí (Plaça Verònica / Carrer Avinyó, 23), edifici històric de Barcelona construït entre  1881 i 1883 i objecte de reclamació veïnal en vista del seu desús des del tancament com a Escola d’Arts el 2009.

El projecte guanyador, elaborat per l’equip d’arquitectes Martínez Lapeña – Torres Arquitectes SLP, té com a finalitat restaurar i recuperar l’esplendor històrica del Borsí amb una forta presència urbana, potenciar un arrelament major del futur equipament cultural al barri i ajudar a dinamitzar les xarxes veïnals i comunitàries, especialment les relacionades amb joves, cultura i convivència.

La proposta de rehabilitació inclou la restauració de pintures, motllures, marbres, portes i altres elements ornamentals originals, i el descobriment del tram de la muralla romana, que envoltava l’antiga Barcino, que travessa l’edifici. L’equip d’arquitectes haurà de presentar el projecte executiu de la rehabilitació l’estiu del 2019 i les obres començarien a començaments del 2020.

Biblioteca i espai veïnal

L’edifici serà la seu de dos equipaments: la Biblioteca Gòtic-Andreu Nin i un equipament amb espais polivalents per a usos veïnals.

La nova biblioteca tindrà 950 metres quadrats. S’entrarà des de la plaça de la Verònica i s’accedirà per l’escala principal de l’edifici. El nou espai vol consolidar-se com un espai de consulta de llibres, revistes i material audiovisual i d’accés al coneixement al barri.

Els equipaments veïnals tindran una superfície de 800 metres quadrats i s’accedirà des del carrer d’Avinyó. La planta del soterrani estarà destinada a espais d’assaig i tallers musicals i la segona planta i el terrat inclouran espais polivalents, tallers i una cantina. A tot l’edifici s’efectuaran treballs d’aïllament acústic. A la coberta s’instal·laran plaques fotovoltaiques per generar energia solar.

Un edifici històric, un nou equipament 

Notícies relacionades

La recuperació per al barri del Borsí és una acció del Pla de barris del Raval i el Gòtic, en què el paper dels veïns i les veïnes ha sigut clau per decidir de manera participativa els nous usos del Borsí.

L’edifici, d’estil neoclàssic, va ser construït entre els anys 1881 i 1883 i ha tingut diferents usos. Fins el 1915 va ser la seu de la borsa privada de Barcelona i després, amb la regularització de la borsa es va reconvertir en el Mercat Lliure de Valors. Més tard, a partir dels anys quaranta, el Borsí va ser la seu de l’Escola de Belles Arts i de la d’arts i oficis de la Llotja.