En col·laboració amb

Reconeixement històric

El moviment obrer ja té una plaça

La ubicació que homenatja les lluites i els sacrificis dels obrers es troba a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc

Amb aquest nom es recorda especialment l'ocupació de la fàbrica Seat el 18 d'octubre del 1971 pels seus treballadors i la repressió policial soferta

plaa-ferial

plaa-ferial

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una placa de marbre indica a partir d’avui que el gran espai que hi ha a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc rep el nom de ‘plaça del Moviment Obrer’. El nom es va aprovar fa dos anys, juntament amb el del passatge d’Antonio Ruiz Villalba, darrere de l’Escola Seat. Tant el nom de la plaça com el del passatge tenen molt a veure amb les lluites i els sacrificis dels treballadors de Seat, que han format la història i el caràcter d’aquesta part de la Marina.

El 18 d’octubre del 1971, els treballadors de Seat van ocupar la fàbrica en protesta per l’acomiadament d’uns companys. La brigada politicosocial de la policia franquista s’havia introduït als tallers de Seat i el grau de conflictivitat era molt greu. Aquell dilluns, la policia va entrar a la fàbrica i va carregar amb duresa contra els treballadors. Un d’ells, Antonio Ruiz Villalba, va caure abatut pels trets dels agents del règim.

Des de l’any 2004, quan va ser fundada, l’associació Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat treballa per rescatar de l’oblit totes aquestes lluites i transmetre a les generacions més joves els valors que van impulsar el seu compromís personal i col·lectiu en aquells temps de repressió i falta de llibertats. Una de les primeres actuacions del Memorial va ser declarar el 18 d’octubre festivitat dels treballadors de la Seat, en record d’aquells fets. Cada any, aquest dia, van a la fàbrica de Seat al polígon de la Zona Franca i es troben amb els empleats que encara hi treballen. Des del 2016 visiten també el passatge d’Antonio Ruiz Villalba, situat darrere de l’Escola Seat i molt a prop d’on es van produir els tràgics fets.

El Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat sempre havia reclamat dedicar almenys un carrer del barri de la Marina a Antonio Ruiz Villalba, víctima mortal de la repressió contra les seves lluites, que van marcar el barri i tota una època. La Ponència del Nomenclàtor va recollir la petició, que va arribar acompanyada de moltes firmes, i va preferir donar el nom de Ruiz Villalba a un passatge més pròxim al lloc dels fets, mentre que per a l’espai obert en la confluència del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc es va escollir el nom de plaça del Moviment Obrer.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, i d’acord també amb la Taula de Memòria Històrica del Districte, la ciutat de Barcelona ret homenatge a totes les persones que des de fa més de dos segles s’han implicat en la defensa i conquesta dels drets dels treballadors. I ho fa en un entorn, el del barri i l’antiga fàbrica de Seat, que va ser referent per a aquesta lluita de la classe obrera.

Ja hi ha una escultura, l’Al·legoria de la Marina, obra de Benito Maín, artista del barri, que recorda el passat pescador i la feina a les fàbriques del barri. D’aquí uns mesos es construirà el parc de patinatge dissenyat amb la participació del veïnat en el marc del Pla de Barris.