En col·laboració amb

Barcelona comprarà locals per lluitar contra la gentrificació al Raval i el Gòtic

Seran destinats prioritàriament al programa de baixos de protecció oficial, el BPO

ciutatvella 009-760x428

ciutatvella 009-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament  de Barcelona ha anunciat la compra de més locals comercials per lluitar contra la gentrificació al Raval sud i el Gòtic sud en el marc del pla de barris d’aquestes dues zonespla de barris.

Concretament es destinaran 1,5 milions d’euros a la compra i rehabilitació de locals per destinar-los prioritàriament al programa de baixos de protecció oficial (BPO), una nova forma de protecció i promoció dels usos econòmics i comunitaris d’interès ciutadà en el districte que es preveu recuperar per a la vida veïnal. 

El seu objectiu és dinamitzar econòmicament aquests locals amb comerç de proximitat i activitat econòmica sostenible i plural per lluitar contra la gentrificació, que afecta també els comerços i contra el monocultiu econòmic, tal com marca el pla de desenvolupament econòmic, impulsat pel districte de Ciutat Vella i Barcelona Activa.

Aquests nous locals que està previst adquirir se sumaran als vuit de la primera convocatòria de BPO, que es preveu que s’adjudiquin després de l’estiu.

Del pressupost total destinat a aquesta política pública, 1.100.000 euros són per a la compra estricta i 400.000 euros es destinaran a la rehabilitació dels nous espais de titularitat municipal.

Una compra no aleatòria sinó mitjançant un sistema de puntuació

Aquesta innovadora proposta permet que les persones propietàries dels locals comercials que estiguin interessades a vendre’ls puguin presentar els seus baixos al concurs. Mitjançant un sistema de puntuació ja fixat en les bases, el consistori ordenarà les diferents propostes i adquirirà els locals que obtinguin la màxima puntuació.

El concurs té tres lots i cada un té la seva pròpia partida econòmica. Les persones interessades a presentar ofertes ho poden fer fins al 26 d’octubre.

A fi que els locals es puguin adquirir, s’han de trobar sense càrregues ni activitats i han de tenir una superfície d’entre 30 i 150 metres quadrats, ser accessibles directament des del carrer i no poden estar en ruïnes ni la rehabilitació pot superar el nivell de reforma màxim previst en les bases. Cada local només podrà presentar una oferta i una mateixa persona propietària pot oferir la venda de més d’un local.

Campanya d’informació i punt d’atenció personalitzada

Notícies relacionades

Per informar d’aquesta nova iniciativa es posa en marxa una campanya de comunicació tant en mitjans tradicionals com a les xarxes digitals. A més, per facilitar la màxima informació en relació amb les bases i la presentació de les propostes, es posarà a disposició de les persones interessades un servei d’atenció personalitzada, al carrer del Pintor Fortuny, 17-19, seu de Foment de Ciutat.

Per aclarir els dubtes o per a consultes i oferir l’assessorament i recolzament necessari, gratuït i sense compromís, en relació amb el procediment, s’aconsella sol·licitar cita prèvia; així mateix, també es podran canalitzar totes les qüestions mitjançant l’adreça electrònica bpociutatvella@bcn.cat.