En col·laboració amb

17 d'agost

Les víctimes de l'atemptat de la Rambla rebran acompanyament legal

El consistori destinarà 80.000 euros a aquest servei després d'observar que moltes persones desconeixen els seus drets

muestra-duelo

muestra-duelo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha acordat un conveni amb la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) per donar suport i informació jurídica a les víctimes, als seus familiars i les persones que van viure l’atemptat de la Rambla de prop perquè sàpiguen quins drets tenen i els ajuts que poden reclamar.

El conveni, que firmaran els propers dies l’Institut Municipal de Serveis Socials i la mateixa UAVAT, preveu que l’ajuntament destini 80.000 euros a l’associació per fer el millor acompanyament possible a les persones que van viure la tragèdia.

La decisió de firmar aquest conveni arriba després de les trucades de seguiment que ha fet el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) per conèixer la situació actual de les persones afectades i les seves necessitats, i una vegada comprovat que aquestes persones desconeixen en gran manera els seus drets en l’àmbit jurídic i que manifesten que no estan assessorades per saber com han d’actuar.

L’UAVAT és una associació especialitzada en l’atenció a persones afectades per atemptats terroristes –especialment en l’àmbit psicològic–, en assessorament jurídic i assistència integral, una tasca fonamentada en l’experiència de molts anys d’activitat. A partir de la propera setmana, l’entitat posarà en marxa un telèfon de contacte gratuït, el 900 828 717.

Després del 17 d’agost

El CUESB ha trucat recentment a 223 persones afectades pels atemptats, contactes que han servit per validar i reforçar les estratègies d’afrontament que cada persona ha anat utilitzant i per recordar l’existència de tallers de recursos de gestió emocional i serveis sanitaris especialitzats per atendre els casos més greus.

D’altra banda, la Taula de Salut Mental de Barcelona ha coordinat la formació de 300 professionals dels Serveis Socials, la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i entitats i equipaments de Ciutat Vella i l’Eixample que estan en contacte amb persones potencialment susceptibles d’haver patit seqüeles per derivar-les als serveis sanitaris.

Notícies relacionades

També s’han ofert sessions d’acompanyament a les persones afectades psicològicament; fins ara, s’han realitzat dues sessions psicoeducatives i tres sessions terapèutiques. Aquests serveis continuen actius i s’han reforçat amb la difusió d’un tríptic informatiu a les farmàcies de la ciutat.

L’acompanyament municipal a les víctimes dels atemptats es concreta també amb la personació de l’ajuntament com a acusació particular en el judici que se segueix a l’Audiència Nacional.