En col·laboració amb

Ecologia Urbana

Els nens participen en el disseny dels parcs

Els dos primers llocs de Barcelona que es transformaran en espais lúdics, Pegaso i Central, ja prenen forma

cocreacio-parc-pegaso-2-760x428

cocreacio-parc-pegaso-2-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les remodelacions del parc de la Pegaso, al districte de Sant Andreu, i del parc Central de Nou Barris ja compten amb un avantprojecte elaborat conjuntament entre l’Ajuntament i gairebé 200 nens i nenes de cinquè i sisè de primària de les escoles de la zona.

Aquests dos parcses transformaran en grans espais lúdics amb elements singulars, i aniran un pas més enllà de les àrees de joc tradicionals. Aquests projectes són els primers resultats d’una nova manera de crear les àrees de joc i els espais lúdics a la ciutat que està impulsant l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de fomentar el joc al carrer i aconseguir una ciutat més amable i agradable.

L’Ajuntament va presentar a finals de febrer d’aquest any la Mesura de Govern“Barcelona dona molt joc”, apostant per una nova visió del joc infantil en l’espai públic. Aquest pla preveu la creació de 69 noves àrees de joc i la remodelació d’unes 150 més i, a la vegada, la creació d’una vintena de nous espais lúdics.

El parc de la Pegaso i el parc Central de Nou Barris són els dos primers espais lúdics amb elements de joc singulars dissenyats amb aquests nous criteris i tenint en compte les necessitats i les opinions dels mateixos nens i nenes. Així, es farà una selecció de les estructures i els jocs, una disposició dels elements i un disseny de tot l’espai que sigui estimulant i atractiu per als nens i nenes. És a dir, es desbordaran els límits d’una àrea de joc tradicional delimitada en un espai molt concret per crear tot un parc que, globalment, sigui apte per jugar.

 Un procés molt participatiu

Aquest procés de cocreació ha comptat amb quatre sessions participatives. Les tres primeres sessions es van plantejar com un repte educatiu en què nens i nenes es van convertir en els equips creatius del disseny dels parcs. Amb aquestes sessions es van recollir les seves opinions i es va extreure informació molt valuosa per orientar la transformació d’aquests dos parcs i altres projectes de millora de l’espai públic amb perspectiva d’infantesa i adolescència.

Notícies relacionades

L’última sessió, de retorn, va tenir lloc el 13 de juny, i s’hi va explicar què s’incorporarà al disseny final i què no, i es va justificar per què s’escullen unes opcions i no unes altres. D’aquests avantprojectes es faran uns projectes executius per licitar les obres de transformació dels nous parcs que, segons el calendari, acabaran pels volts del maig del 2019.

Els nens i nenes participants en aquestes proves pilot provenen de les escoles Turó Blau, Pegaso i Congrés-Indians en el cas del parc de la Pegaso; i de les escoles Àgora i Calderó de la Barca i de l’Esplai La Guineueta en la remodelació del parc Central de Nou Barris. L’objectiu de l’Ajuntament és fer arribar ara aquestes metodologies participatives a la resta de districtes.