En col·laboració amb

21 centres en 1

Pren forma la nova seu de l'Arxiu Municipal de Barcelona

Els estudis d'arquitectura OP Team, Mendoza Partida i Ramon Valls guanyen el projecte Àgora de rehabilitació de la nau central de Can Batlló

agora-1

agora-1
agora-2

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El futur Arxiu Municipal de Barcelona a Can Batlló comença a prendre forma després de la resolució del concurs arquitectònic. A la nau principal de l’antic recinte fabril s’hi conservarà a partir del 2022 el fons documental municipal, més de cinquanta quilòmetres de documentació, quatre milions de fotografies i milers de documents gràfics i cartogràfics que il·lustren i documenten la història de Barcelona des del segle XIII fins a l’actualitat.

Avui, tot aquest fons es troba a les 21 seus de l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i els arxius centrals.

Projecte Àgora

La seu del futur Arxiu Municipal de Barcelona ha sigut batejada com projecte Àgora. Els estudis d’arquitectura OP Team, Mendoza Partida i Ramon Valls han sigut els guanyadors del concurs per rehabilitar la nau central de Can Batlló.

El projecte aposta per recuperar i conservar els elements més característics de l’edifici, catalogat com a bé cultural d’interès local, com la façana i els grans finestrals i obertures a les cobertes, que dotaran tot l’interior d’una llum vertical i una òptima circulació de l’aire. Això permetrà un estalvi energètic, que es reforçarà amb l’ús d’energies renovables com la geotèrmia i les plaques fotovoltaiques.

L’altra zona destacada serà l’àrea oberta al públic, que inclourà sales d’exposicions, un auditori, una zona de descans amb cafeteria, una botiga i llibreria i un espai perquè la ciutadania pugui consultar els documents de l’arxiu, que estaran emmagatzemats en una zona amb les condicions ambientals i de temperatura i humitat estables i idònies.

La nau central de Can Batlló també tindrà un espai veïnal que donarà al carrer principal i estarà connectat amb els altres edificis del recinte, que també són per a ús veïnal.

Objectiu 2022

S’inicia ara un calendari previ de presentació i aprovacions dels avantprojectes, projectes bàsics i tècnics, que hauria de permetre començar les obres de construcció a finals del 2019 i obrir les portes de l’arxiu l’any 2022.

Notícies relacionades

En total s’hi invertiran uns 47 milions d’euros, 9,1 dels quals són pròpiament per a l’Arxiu, i 37,7 estan destinats a la rehabilitació de la nau.

A l’antic complex industrial del districte de Sants-Montjuïc s’hi traslladarà també l’Escola de Mitjans Audiovisuals EMAV i la seu social de l’ateneu cooperatiu Coòpolis, a més d’una promoció de vivenda pública, entre altres equipaments.