En col·laboració amb

Educació 0-3

Tres noves escoles bressol municipals per al curs 2018-2019

Amb aquests tres nous centres, la Xarxa d'Escoles Bressol Municipals de Barcelona arriba als 101 centres, que oferiran 8.411 places, 217 més que el curs anterior

ebm-encants

ebm-encants

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona tindrà tres noves escoles bressol municipals per al curs 2018-2019: l'EBM Canòdrom, al barri del Congrés; l'EBM Encants, al barri de la Sagrada Família, i a partir del gener, l'EBM Aurora, al barri del Raval. Amb aquests tres nous centres, la Xarxa d'Escoles Bressol Municipals de Barcelona arriba als 101 centres, que oferiran 8.411 places, 217 més que el curs anterior.

D'altra banda, en 19 llars d'infants dels barris amb més vulnerabilitat social l'ajuntament ha decidit incrementar l'atenció de professionals socioeducatius a les escoles i revisar ràtios per reforçar el treball dels docents i millorar l'atenció als nens.

Aquestes són dues de les principals mesures, i les primeres que es posen en marxa, que es desprenen de les conclusions del procés Impulsem petita infància 0-3, amb què centenars de professionals i membres de la comunitat educativa de Barcelona han debatut durant tot un any sobre com actualitzar i continuar potenciant l'alta qualitat del sistema de guarderies municipals.

La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha posat en relleu "la voluntat del consistori de seguir avançant per oferir més places d'escoles bressol públiques a les famílies de Barcelona, i fer-ho mantenint l'alt nivell de qualitat de la xarxa pública actual ". Per la seva part, el comissionat d'Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, ha destacat "les facilitats que aquest any es donen a les famílies per fer la inscripció, seguint la línia que ja estem seguint de més simplicitat i més transparència en el procés de matriculació ".

Seguint aquesta línia, per primera vegada, durant el període de preinscripció per al curs 2018-2019 es passarà a les famílies una enquesta per determinar l'opinió de les famílies i les necessitats de servei que tenen a l'hora de buscar un centre d'educació infantil de primer cicle. Entre altres qüestions, se'ls preguntarà també per les seves necessitats respecte als horaris.

Amb la incorporació dels tres nous centres a la xarxa pública i la reducció de nens per aula als barris més vulnerables, les 101 llars d'infants municipals de la ciutat oferiran 8.411 places, 217 places més que el curs anterior:

Nivell 0-1 anys (nens nascuts el 2018): 775

Nivell 1-2 anys (nens nascuts el 2017): 3.353

Nivell 2-3 anys (nens nascuts el 2016): 4.195

L'EBM Canòdrom i l'EBM Encants es posaran en marxa el setembre del 2018. Les places d'aquestes escoles bressol s'oferiran en el procés de preinscripció per al pròxim curs. D'altra banda, la data d'obertura de l'EBM Aurora serà el gener del 2019. Aquest centre, tenint en compte les seves característiques especials, no estarà inclòs en el procés ordinari de preinscripció. Hi entraran les famílies que hagin quedat a la llista d'espera de la seva zona d'influència, atenent al criteri de proximitat i amb el mateix ordre de puntuació atorgat en el procés de preinscripció.

Preinscripció telemàtica

Per millorar el servei a les famílies, aquest any s'incorpora com a novetat la preinscripció per internet a través del portal de Tràmits de l'Ajuntament de Barcelona. S'hi podrà accedir mitjançant la web barcelona.cat/escolesbressol/preinscripció, que estarà operatiu entre el 2 i el 14 de maig. Si ho prefereixen, les famílies podran presentar igualment la sol·licitud per via presencial.

Amb aquest mateix fi de simplificar els tràmits, les famílies només hauran d'aportar la documentació que l'ajuntament no pugui comprovar directament amb el padró. El barem del criteri de proximitat del domicili es farà amb l'adreça del volant de convivència de l'alumne. L'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) comprovarà aquesta informació directament amb el padró municipal.

Tota la informació sobre les jornades de portes obertes i el procés de preinscripció i matrícula per al pròxim curs es pot consultar a la web barcelona.cat/escolesbressol.

Projecte socioeducatiu

A més, el curs vinent es començarà a aplicar el projecte de treball socioeducatiu a les escoles bressol municipals de la zona nord, a l'EBM Muntanya, al barri de Ciutat Meridiana, i a l'EBM Aqüeducte, al barri de Torre Baró, amb l'objectiu de fixar estratègies per detectar necessitats dels nens i les famílies, i derivació i acompanyament cap a altres serveis o recursos.

Notícies relacionades

Per fer-ho possible es dotarà cada una de les escoles bressol d'un educador social, s'ampliarà l'horari de suport educatiu, es reforçarà la intervenció dels equips de necessitats educatives quan sigui necessari i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) assessorarà els professionals i orientarà les famílies.

Projectes singulars innovadors

Finalment, la Xarxa d'Escoles Bressol Municipals portarà a terme el curs vinent una trentena de projectes singulars innovadors que treballen quatre grans eixos: coeducació, sostenibilitat, integració social i acció comunitària.