En col·laboració amb

Requeriment

A Barcelona les famílies vulnerables no paguen la taxa de clavegueram

L'ajuntament denuncia l'incompliment per part d'Agbar del conveni de col·laboració firmat en matèria de pobresa energètica

punt-energetic

punt-energetic

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament de Barcelona ha enviat un requeriment a l'empresa Aigües de Barcelona perquè doni compliment de manera àgil i efectiva al conveni de col·laboració en matèria de pobresa energètica i subministrament d'aigua que el consistori i la companyia van firmar el 22 de desembre. El requeriment arriba després d'observar l'incompliment que ha fet Agbar de l'acord una vegada comprovat que l'empresa està enviant cartes a famílies en situació de vulnerabilitat en què incorpora informació falsa i que pot generar dubtes artificials.

En concret, l'ajuntament veu amb preocupació que Agbar asseguri en aquestes cartes que les famílies en risc d'exclusió residencial mantenen un deute amb l'administració local per l'impagament de la taxa de clavegueram, quan és un fet públic i notori que el ple del Consell Municipal ja va aprovar el mes d'octubre passat l'exempció d'aquest impost i la condonació del deute acumulat, una circumstància que segueix plenament vigent i que ha sigut una de les principals reclamacions en matèria de pobresa energètica per part de l'actual govern municipal.

El consistori demana una rectificació

A més, el conveni firmat amb la companyia, i del qual es va informar el mes de febrer passat, estableix clarament que les dues parts establiran "mecanismes de col·laboració" per extingir els deutes de les famílies en situació de risc d'exclusió residencial i que aquests mecanismes s'aplicaran "de manera simultània". És per aquesta raó que el consistori considera que l'actuació d'Agbar vulnera els pactes subscrits i demana a la companyia que en el termini d'un mes acrediti la notificació als seus usuaris d'una rectificació d'aquest punt.

En cas contrari, l'Ajuntament de Barcelona entendrà que s'han incomplert els compromisos i les obligacions assumides i, si ho considera oportú, donarà per extingit el conveni i exercirà la pertinent reclamació pels danys i perjudicis que la companyia hagi pogut ocasionar a l'administració pública amb la seva actuació unilateral.

Falta de corresponsabilitat

El consistori assegura que “la utilització de les persones més vulnerables i en risc d'exclusió per a fins polítics és una pràctica inadmissible i una línia vermella que no s'hauria de travessar mai, més encara si prové d'una empresa de l'àmbit privat amb beneficis anuals milionaris obtinguts gràcies al subministrament d'un servei bàsic que l'ajuntament defensa com un dret irrenunciable”.

Notícies relacionades

A més, l'executiu creu que hi ha un altre factor que demostra la falta de corresponsabilitat d'Agbar i fins i tot “la seva mala fe”, com és el fet que, malgrat que l'ajuntament fa setmanes que demana la informació sobre usuaris vulnerables per poder aplicar l'extinció de la la seva part del deute -una informació de la qual només disposa la companyia-, l'empresa va fer justament dimarts passat a les 23.19 hores el primer enviament, encara que de manera parcial i limitada, i només després d'haver enviat cartes en què acusava l'ajuntament de no fer res per actuar contra la pobresa energètica.

Per aquest motiu, i a part del requeriment, el consistori també ha cursat una petició formal a la companyia perquè faci arribar aquesta informació com més aviat millor i ho faci en un format que permeti treballar. En resum, una rectificació del “joc brut” que, segons el consistori, ha practicat Agbar fins ara en determinats moments.