En col·laboració amb

FONS D'INFÀNCIA 0-16

Targetes contra l'exclusió social

zentauroepp40746909 barcelona  30 10 2017 nueva oficina de prestacions socials i171108183414

zentauroepp40746909 barcelona 30 10 2017 nueva oficina de prestacions socials i171108183414 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Acudir al Banc d'Aliments de la parròquia o al menjador social del barri pot ser una situació incòmoda. Les persones usuàries d'aquest tipus de serveis valoren molt positivament el lloable treball dels voluntaris, però hi ha qui passa un mal moment i prefereix que passi desapercebut davant els seus veïns. «Aquests serveis impliquen certa exclusió social, perquè només hi va gent amb problemes econòmics», subratlla Eladi Torres, director de serveis de l'Institut Municipal de Serveis Socials

La majoria dels usuaris dels serveis socials, òbviament, prefereixen disposar d'un pressupost i poder comprar aquests productes de primera necessitat al mercat o les botigues del seu barri i cuinar a casa. Pensant en aquestes persones, Barcelona va posar en marxa fa cinc anys la targeta ‘Barcelona Solidària’ que permet comprar productes per cobrir les necessitats bàsiques com són els productes d'alimentació. 

«La targeta s'ha anat imposant perquè és un mètode molt més digne, facilita el control de la despesa, però també perquè el tradicional ingrés per transferència corre el risc de ser embargat si la família té deutes, una cosa comuna en casos de risc d'exclusió social», afegeix Torres. 

"La targeta s'ha anat imposant perquè és un mètode molt més digne" 

Eladi Torres

Director de serveis de l'Institut Municipal de Serveis Socials

Amb aquest mateix mètode, l'Ajuntament de Barcelona té una línia d'ajudes anomenada ‘fons d'infància 0-16’, una targeta dirigida a les famílies amb menors de 0 a 16 anys. L'import d'aquesta ajuda, creada fa tres anys, és de 100 euros mensuals per fill o filla fins a un màxim de 900 euros per cada un o una durant el 2017. Cal destacar que en el cas de les famílies monoparentals que siguin perceptors del fons, s'hi afegeix una ajuda complementària per a la família de 100 euros (900 euros a l'any com a màxim). «L'any passat vam donar 19.336 ajudes, que corresponen a unes 11.000 famílies, per un valor de 22,5 milions d'euros», apunta el director, que considera que aquestes ajudes complementades amb altres com les beques de menjador permeten assegurar una nutrició adequada dels més petits. «Tenim recursos suficients per garantir que cap menor pateixi malnutrició», continua Torres.

Notícies relacionades

La targeta únicament funciona als establiments amb datàfon -no es poden retirar diners en efectiu– que venen articles relacionats amb sectors com l'alimentació, educació, roba i calçat, farmàcies, òptiques i drogueries, transport públic (títol adquirit a la taquilla, no a màquina automàtica), altres sectors (venda de combustible a domicili, consums d'emergència, hospitals, consultes mèdiques…) i pagament de tributs i taxes a estaments oficials.