En col·laboració amb

Barcelona fa el primer pas per a una renda municipal d'inclusió

Mil famílies dels barris de l'eix Besòs rebran una renda municipal garantida en un projecte per determinar les millors mesures amb el fi d'erradicar les desigualtats

eje-besos

eje-besos

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Mil famílies de l'eix Besòs rebran una renda municipal garantida que es combinarà amb diferents polítiques públiques sociolaborals durant dos anys. La intervenció, que forma part d'un projecte pilot, servirà per avaluar i determinar la manera més eficient i eficaç per lluitar contra la pobresa i les desigualtats a Barcelona. És la primera vegada que es porta a terme una acció d'aquestes característiques a la ciutat.

Les dades reals obtingudes passats aquests dos anys serviran per millorar les polítiques necessàries per garantir una vida digna a totes les persones de la ciutat. “Avui, ni l'Estat ni la Generalitat, que són les entitats competents, estan garantint aquesta vida digna”, ha reivindicat la tinenta d'alcaldia de Drets SocialsLaia Ortiz, que també ha destacat que “volem fer les coses bé. L'estudi ens permetrà saber si l'impacte de la renda municipal, combinada amb polítiques actives, resulta positiu, negatiu o neutre per a les famílies”.

Les mil llars beneficiàries del projecte B-Mincome s'escolliran mitjançant un sistema aleatori que s'aplicarà al conjunt d'usuaris —seleccionats segons estudis estadístics— dels centres de serveis socials, del Servei d'Inclusió Social, receptors del Fons 0-16 i participants del programa d'ocupació Làbora.

Les famílies que accedeixin al programa han de viure en un dels deu barris de l'eix Besòs, estar empadronats a Barcelona des de fa almenys dos anys i tenir un o més membres de 25 a 60 anys, ja que un dels objectius del projecte és avaluar la importància dels incentius externs per accedir al mercat de treball.

Les famílies seleccionades es dividiran en grups, i rebran les ajudes seguint criteris creuats, diferents en limitació i condicionalitat. Els grups estaran formats per 250 unitats familiars, de la manera següent: el grup u tindrà una renda limitada (es retira o disminueix en cas de trobar feina i tenir una altra font d'ingressos) i a condició de participar en activitats d'integració sociolaboral; el grup dos tindrà una renda limitada i sense condicionalitat; el grup tres tindrà una renda sense limitació (l'ajuda es manté en qualsevol supòsit) i amb condicionalitat; i el grup quatre disposarà d'una renda sense limitació i sense condicionalitat.

Les polítiques públiques que es combinaran amb la renda seran quatre: participació en plans d'ocupació municipals coproduïts amb entitats del tercer sector dels barris, plans d'emprenedoria social, suports a la rehabilitació de pisos per impulsar programes de convivència i vivenda compartida i col·laboracions en activitats comunitàries.

INVERSIÓ EUROPEA

El programa té una inversió prevista de 13 milions d'euros per als anys 2017, 2018 i 2019. Una tercera part, 4,85 milions, prové dels fons extraordinaris de la Unió Europea del programa Urban Innovativ Action. Es van presentar 400 projectes d'innovació social i Barcelona va ser una de les 15 ciutats seleccionades.

Notícies relacionades

Són socis de projecte The Young FoundationFundació NovactIvàluaIGOP, de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. També hi ha acords de col·laboració amb altres experiències internacionals similars, amb les quals es comparteix informació: la ciutat d'Utrecht (Països Baixos), la regió canadenca d'Ontario i Finlàndia.

Els serveis municipals implicats en el projecte són Barcelona Activa, els districtes i la direcció del Pla de Barris.