En col·laboració amb

CANVI DE PARADIGMA

Nou pla de vivenda amb enfocament social

Reunió de veïns, a l’entrada de l’edifici.

Reunió de veïns, a l’entrada de l’edifici. / CFD BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA

2
Es llegeix en minuts
L. BENAVIDES

Donar resposta a l'actual situació d'emergència habitacional, però també actuar sobre les causes concretes que fan difícil accedir a la vivenda. Amb aquest doble objectiu, l'ajuntament presenta el Pla pel Dret a l'Habitatge 2016-2025, redactat amb la col·laboració d'advocats i economistes. Les aportacions de la ciutadania també apareixen d'alguna manera reflectides en aquest nou pla. I és que, a diferència de plans anteriors, la redacció del document s'ha fet coincidir amb el desenvolupament del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2016-2019, que ha permès conèixer de primera mà les inquietuds dels veïns i les problemàtiques detectades a cada barri.

El pla, que estableix les bases d'una política de vivendes a mitjà termini, emulant algunes de «les millors pràctiques d'altres ciutats europees», segons fonts municipals, es recolza bàsicament en la promoció de nous pisos de lloguer públic, la mobilització de pisos desocupats de manera permanent i injustificada, la rehabilitació social i ecològicament eficient, la promoció de les vivendes cooperatives i el foment de la disciplina de la vivenda.

El nou pla, presentat per l'actual govern com el primer «amb un enfocament social i centrat en les persones», parteix d'una anàlisi de la situació actual, caracteritzada per una nova bombolla en el mercat de lloguer. «És urgent regular el preu dels lloguers i si ens aliem amb les altres administracions (central i catalana) ho aconseguirem», afirma Laia Ortiz, tinent d'alcalde i directora de l'Àrea de Drets Socials de l'ajuntament.

En aquesta línia, el pla també inclou la creació d'un observatori de la vivenda que fixarà un preu de lloguer recomanat per a cada barri. «Amb aquest índex no només s'intenta deflactar els preus o evitar preus abusius. L'objectiu és sanejar el mercat, que sigui més favorable», segons explica el gerent de Vivenda de l'ajuntament, Enrique Burón.

ACCIONS

El pla detalla un total de 59 actuacions, repartides en quatre grans eixos, relacionats amb les competències de l'ajuntament: prevenir i atendre l'emergència habitacional, garantir el bon ús de la vivenda, ampliar el parc assequible i rehabilitar el parc actual.

El regidor d'habitatge, Josep Maria Montaner, considera que el pla hauria de «consolidar a la ciutat un nou paradigma, en què la vivenda sigui un aspecte central».

Respecte a l'ampliació del parc de vivendes assequible, Montaner calcula que «seria necessari multiplicar per cinc» el parc actual, xifrat en 20.000 pisos. Amb aquest objectiu a l'horitzó, l'ajuntament treballa en diferents línies com la promoció de les anomenades vivendes cooperatives, la demanda de les quals s'ha disparat en els últims anys, i la creació de l'Associació de Vivenda Assequible, una empresa amb capital municipal i privat que tindrà com a objectiu construir i gestionar vivenda de lloguer assequible a partir de l'any que ve.

Notícies relacionades

L'ajuntament té previst passar de la producció de 200 vivendes a 1.000 a l'any. «L'objectiu final del pla és construir els pròxims 10 anys un total de 8.854 pisos, dels quals el 80% estaran destinats al lloguer», detallen fonts municipals.

PRESSUPOST

El cost de les diferents actuacions puja a 2.973,2 milions d'euros, dels quals 1.666,2 milions d'euros són aportació directa del consistori. Respecte a l'anterior pla, per al període 2008-2015, «l'ajuntament inverteix el 77% més», segons fonts municipals.