Canvi climàtic

Així seran els estius a Espanya per al 2050: gairebé 50 ºC i més de 300 dies sense ploure

Bona part del Mediterrani passarà a tenir un clima àrid i desèrtic

Les projeccions climàtiques els pròxims anys dibuixen un panorama inquietant

Així seran els estius a Espanya per al 2050: gairebé 50 ºC i més de 300 dies sense ploure
2
Es llegeix en minuts

En les últimes dècades, la península Ibèrica ha anat notant un canvi dràstic en els seus patrons climàtics. La calor ja no és una peculiaritat de l’estiu, sinó que persisteix durant la majoria de l’any, i esborra pràcticament els límits de les estacions. Ens enfrontem a una nova realitat, un «estiu» permanent. Cada mes s’estableixen nous rècords de temperatura màxima, cosa que és un senyal d’alarma sobre l’increment de la temperatura global.

Segons explica la meteoròloga Mar Gómez a eltiempo.es, l’any 2022 va quedar registrat en la història climatològica d’Espanya com l’estiu més calorós, ja que es va arribar a temperatures de fins a 47,6 ºC, la temperatura més alta mai registrada al país. Així que tot apunta que al nostre país es podran arribar a registrar valors entorn dels 50 ºC.

Gómez ha fet una estimació de com seran els nostres estius el 2050. Per a això, puntualitza, s’han basat en perspectives i tendències de les dades climàtiques recolzades en «l’escenari més pessimista amb l’objectiu de crear conscienciació sobre el greu problema que suposa l’escalfament global.

Un dia de calor de 50 ºC el 2050

Un dia de calor de 50 ºC el 2050Posem per cas que ens trobem en un dia del 2050 en plena onada de calor com la que estem vivint ara mateix. ¿Com seran les temperatures? En un vídeo simulat en el qual es mostra aquest escenari pessimista podem veure que a Sevilla i Còrdova s’assolirien els 49 ºC; al vessant mediterrani, els 45 ºC, i al nord no baixarien de 39 ºC.

Des del 1975, hem experimentat 57 onades de calor i la projecció és que aquestes es tornin cada vegada més freqüents i severes.

Nits més que tòrrides el 2050

Nits més que tòrrides el 2050Les nits estiuenques també es veuran afectades per aquest increment de la temperatura. El 2050, la temperatura mínima nocturna serà considerablement alta, i els termòmetres pujarien entre 2 i 3 graus.

Però no només això; el nombre de nits tropicals també augmentaria considerablement i passaria a València, per exemple, d’una mitjana de 47 a l’any a 63, i a ciutats de Castella i Lleó es triplicaria.

Pluges torrencials al Mediterrani

Pluges torrencials al MediterraniA la zona del Mediterrani es podrien arribar a recollir valors per sobre dels 100 litres per metre quadrat en unes hores. Uns episodis que es tornaran més freqüents, però que criden l’atenció no només per la intensitat, sinó també perquè en aquestes zones, com la conca del Segura, pot estar més de 300 dies sense ploure.

El Mediterrani passarà a tenir un clima àrid

El Mediterrani passarà a tenir un clima àridAlmeria, Múrcia i bona part de la província d’Alacant, així com algunes zones d’Albacete, passaran a tenir un clima àrid i desèrtic el 2070, i a la resta del Mediterrani passarà a ser àrid d’estepa càlida.

Desapareixeran els climes de polar tundra que teníem a Andorra i quedaran molt poques zones amb clima fred sense estació seca i estiu temperat, segons la classificació climàtica de Köpper-Geiger.

Notícies relacionades

......

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es