Municipis afectats

L’entrada en emergència per sequera indigna els ajuntaments: «És impossible controlar qui rega el seu jardí»

L’entrada en emergència per sequera indigna els ajuntaments: «És impossible controlar qui rega el seu jardí»
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Cada vegada que s’anuncien restriccions per sequera, la desesperació dels alcaldes dels municipis petits augmenta. «¿Algú em pot dir com vigilem els jardins de tot el poble? Amb els escassos recursos de què disposem, és pràcticament impossible». Així reacciona l’alcalde de Peralada, Miquel Brugat, a la decisió del Govern de declarar l’emergència al seu poble i en 23 municipis més. El seu enuig i incredulitat tenen una explicació: fer complir les restriccions és responsabilitat única i exclusiva dels ajuntaments.

«No té sentit envair espais privats per comprovar si a les dues de la matinada algú està regant la gespa», critica. Avui, ja està estudiant com activar una ordenança que els permeti multar els veïns que gastin més aigua de la permesa. No obstant, admet que serà molt difícil d’aplicar.

No té sentit envair espais privats per comprovar si a les dues de la matinada algú està regant la gespa

Miquel Brugat, alcalde de Peralada

«Si ni l’Agència Catalana de l’Aigua no s’atreveix a regular-ho, el que no poden fer és tirar-nos el mort a nosaltres», etziba. Les seves paraules són contundents, però la seva no és una crítica solitària. El secunden altres alcaldes com els de Mollet de Peralada, Sant Climent Sescebes o Espolla.

Segons les dades oficials, Peralada té 1.800 habitants. Però Brugat assegura que al poble hi viu més gent: «No estan empadronats però viuen aquí. I això provoca que superem de llarg el límit legal en el consum d’aigua». L’alcalde també es mostra preocupat pel sector agrícola i assegura que no regaran zones verdes.

«Vas per algun municipi, veus les seves zones enjardinades i és tot verd, cosa que no passa a l’àrea de Barcelona»

Samuel Reyes, director ACA

¿Els entorns de l’emblemàtic Castell de Peralada, amb el seu respectiu festival, estaran secs en unes setmanes? «Així hauria de ser, sí», afirma. Sobre el reg de plantes ornamentals, el director de l’ACA, Samuel Reyes, s’ha mostrat sorprès pel paisatge en alguns pobles: «De vegades, vas per algun municipi, veus les seves piscines, les seves zones enjardinades... I és tot verd, cosa que no passa a l’àrea de Barcelona, on les zones verdes són molt seques».

A Mollet de Peralada, hi viu encara menys gent (uns 200 habitants). «Intentarem millorar, però la veritat és que no tenim l’eines necessàries per vigilar els veïns», reconeix l’alcalde, Alfons Vilanova. L’ajuntament s’ha presentat a la convocatòria d’ajudes de l’ACA per fer reparacions a la seva xarxa de distribució en alta. Precisament per aquesta raó, no vol sentir parlar de multes: «Em semblaria surrealista que ens multessin per gastar més aigua del compte. Ara no podem detectar qui incompleix, però una multa només complicaria la situació d’un consistori petit».

«Em semblaria surrealista que ens multessin per gastar més aigua del compte»

Alfons Vilanova, alcalde Mollet de Peralada

Notícies relacionades

A Espolla (uns 400 habitants), un altre poble que entrarà en emergència, de moment, compleixen el límit establert. «Ens hem esforçat molt a reparar la xarxa de canonades i ens apuntem a totes les convocatòries de l’ACA», detalla, orgullós, l’alcalde, Carles Lagresa. No obstant, coincideix amb els seus col·legues: «La pressió no pot recaure sobre els ajuntaments».

Tots ells se senten assenyalats. Dels 24, 11 són conscients que consumeixen més aigua de la permesa, però reclamen recursos que els permetin revertir la situació, a més d’exigir també un esforç als seus conciutadans. Les normes són clares: prescindir del reg del jardí, no omplir piscines buides i fer un consum responsable cada vegada que l’aigua surti de l’aixeta.