Ordre judicial

«Una gestió nefasta»: el TSJC ordena tancar la planta de residus de Solius (Baix Empordà)

«Una gestió nefasta»: el TSJC ordena tancar la planta de residus de Solius (Baix Empordà)

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La justícia ha sigut clara. Obliga la Generalitat a clausurar «immediatament» el complex de residus de Solius (Baix Empordà). El litigi s’arrossega des de fa anys i ara l’alt tribunal s’ha pronunciat en la mateixa direcció que les anteriors sentències. Ordena tancar totes les instal·lacions situades en aquest espai. És a dir, la nau de premsatge i la planta de compostatge, a més de l’abocador, que el Govern ja va tancar al febrer per ordre del jutge.

Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va més lluny i afirma que la Generalitat ha d’executar sí o sí el tancament total del complex. El Govern admet el mal estat: «La situació d’aquest espai és greu perquè s’acumula una nefasta gestió històrica, però treballem per resoldre el tema». És el que assegura Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, en declaracions a EL PERIÓDICO.

Afirma Peraire que estan analitzant l’escrit i que preparen recurs, ja que s’estan invertint grans esforços per capgirar l’actual realitat de la planta de Solius: «L’agència assumeix part de la responsabilitat. Però cal remarcar que el complex depèn d’un consorci en el qual participen diversos ajuntaments de la zona, com Sant Feliu de Guíxols».

«Victòria ecologista»

Notícies relacionades

En aquests moments, el dipòsit de residus està tancat i la Generalitat està redactant un procés per clausurar-lo i renaturalitzar l’espai que ha ocupat al llarg dels anys. En canvi, les altres plantes del complex sí que estan en funcionament. Un dels múltiples problemes és el mal funcionament de la planta de compostatge, per exemple. Un altre cas: la planta de trasllat d’escombraries, que es porten a Vacarisses perquè l’abocador està tancat, també és activa.

L’Agència de Residus de Catalunya està centrada a encarrilar totes aquestes dificultats perquè el complex de Solius (excepte l’abocador) segueixi en funcionament. Per aquesta raó presentaran un recurs davant la decisió judicial. El col·lectiu Salvem Solius, que fa anys que lluita perquè finalitzin les activitats en el complex de Solius, celebra el que qualifiquen de «nova victòria». No volen sentir a parlar de recursos, tan sols reclamen que l’abocador es clausuri i que la planta es tanqui al complet, tal com diu el TSJC.