Nou contratemps

La NASA torna a retardar el llançament d’Artemis I per tempesta tropical

Està previst que es converteixi en huracà i que impacti en la costa de Florida a mitjans de la setmana que ve

La NASA torna a retardar el llançament d’Artemis I per tempesta tropical

EFE / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

2
Es llegeix en minuts
EFE

La NASA ha anunciat que torna a retardar el llançament previst per al dimarts 27 de setembre de la missió no tripulada Artemis I a causa de l’arribada prevista, per a principis de la setmana vinent a les costes de Florida, de la tempesta tropical ‘Ian’, que es pot convertir en huracà. A través d’un comunicat, la NASA ha assenyalat aquest dissabte que en cancel·la el llançament mentre continua observant de prop el pronòstic del temps associat amb la tempesta tropical ‘Ian’.

El que s’ha cancel·lat avui era el tercer intent de llançament d’aquesta missió, després de dues temptatives suspeses el 29 d’agost i el 3 de setembre.

Contra el Centre Espacial Kennedy

La tempesta tropical ‘Ian’, que es desplaça pel Carib, està previst que es converteixi en huracà dilluns i que impacti en la costa del golf de Florida a mitjans de la setmana que ve. La trajectòria mostra que la ruta probable del sistema pogués impactar en el Centre Espacial Kennedy de la NASA, cap Canaveral, ubicat a la costa atlàntica, a meitat de camí entre les ciutats de Miami i Jacksonville, a l’estat de Florida.

El comunicat detalla que durant una reunió celebrada aquest dissabte els equips tècnics han decidit deixar de preparar el llançament per dimarts vinent i que s'estudia treure el coet i la nau espacial de la plataforma de llançament per tornar-lo al seu hangar. Els especialistes de la NASA van indicar que per a aquesta última decisió es pren de marge fins demà, diumenge. Si finalment es decideix que el tornen a l’hangar, el procés començaria diumenge a la nit o dilluns a primera hora del matí.

L’agència matisa que la decisió respon a l’objectiu de protegir els seus empleats davant el reg del sistema que arribarà a Florida i en benefici de la missió.

Primer, un sensor

El 29 d’agost, la NASA va suspendre el primer intent de llançament a causa de fallades en un sensor de temperatura. Si s’hagués enlairat el dia 27, la nau Orion, que el coet SLS propulsarà cap a la Lluna, hauria tornat a la Terra el 5 de novembre.

Notícies relacionades

L’objectiu de la primera missió Artemis I és posar a prova les capacitats del SLS i de la nau Orion abans d’un viatge tripulat previst, en principi, per al 2024, al qual seguirà un tercer en el qual, per primera vegada des de 1972, astronautes nord-americans, entre ells una dona i una persona de color, trepitjaran la superfície lunar.

El programa Artemis I vol establir les bases per a una presència lunar a llarg termini i servir com a trampolí per a l’enviament d’astronautes a Mart