Aquest dilluns

El primer vol d’Artemis, suspès fins a «frenar l’hemorràgia» del coet

  • La NASA suspèn l’enlairament de la missió a causa d’unes fallades tècniques detectades aquesta matinada

  • Segueix aquí l’última hora sobre el llançament d’Artemis I, la primera missió del nou programa espacial a la Lluna

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Artemis no s’ha pogut enlairar. El llançament del primer vol del programa lunar ha sigut ajornat a l’últim moment. Segons expliquen els responsables de la missió, en el procés de càrrega de combustible, l’equip tècnic va observar una esquerda en un dels tancs. La fuga, detectada aquesta matinada, ha sigut definida pels experts com una «hemorràgia» que encara «no s’ha pogut frenar». Almenys no durant la breu finestra de llançament prevista per a aquest dilluns. I això és el que, finalment, ha obligat a ajornar l’enlairament del coet lunar.

Notícies relacionades

Quan tan sols faltaven unes hores per al llançament de la missió, els tècnics a càrrec de la posada al punt del coet van començar a detectar una sèrie de fallades. Primer, en el procés d’omplir els tancs de combustible, es va observar una «esquerda» que produïa una fuga d’hidrogen líquid. A continuació, el tauler de control va detectar uns nivells anòmals de pressió i temperatura en un dels quatre motors principals de l’aeronau.

El factor que ha encès les alarmes ha sigut la impossibilitat de refredar la maquinària. Aquesta fallada, segons apunten els informes que han transcendit fins ara, ha sigut la que finalment ha precipitat la decisió de suspendre el llançament d’Artemis.