Protecció animal

Espanya dona refugi al jove lleó que va sobreviure als bombardejos de la guerra a Ucraïna

  • El Ruru malvivia en un estable als afores de Kíiv quan el foc de morter va sorprendre el seu propietari, que no va dubtar a abandonar el felí i altres espècies exòtiques que tenia en possessió.

  • El #Cienciaalobestia d’aquesta setmana relata l’esforç d’activistes ucraïnesos i espanyols perquè aquest animal deixés enrere la guerra i trobés una nova llar a Alacant.

Espanya dona refugi al jove lleó que va sobreviure als bombardejos de la guerra a Ucraïna

AAP

3
Es llegeix en minuts

La fundació alacantina AAP Primadomus ha rescatat un lleó de tres anys, el Ruru, que vivia en unes condicions nefastes als afores de Kíiv (Ucraïna). Quan la zona va ser bombardejada, el seu antic propietari va fugir i va deixar el gran felí a mercè de la guerra. Si bé va aconseguir sobreviure, la seva vida era bastant trista, segons els seus cuidadors actuals.

Abans de ser rescatat, l’animal va estar vivint en un estable deplorable a la perifèria de la capital ucraïnesa. El seu propietari tenia altres espècies exòtiques a la seva col·lecció privada, com tortugues o paons, i havia construït una gàbia per al lleó, que no rebia cap tipus de neteja o cura.

«Animals que venen d’un passat en captivitat en condicions com les del Ruru presenten múltiples seqüeles tant físiques com psicològiques. L’absència d’una dieta adequada és un bon exemple, ja que afecta de manera severa a la formació tant del seu esquelet com dels seus músculs», explica a SINC Pablo Delgado, responsable de l’Àrea de Grans Felins i Gerent d’AAP Primadomus.

«Les instal·lacions petites, amb poca ventilació i lluminositat impliquen pocs o nuls estímuls per a ells, cosa que es tradueix en problemes de debilitat extrema, d’equilibri, artrosi, etc., que afecten també al seu benestar psicològic», afegeix.

Els rescats d’animals en el context bèl·lic

Els rescats d’animals en el context bèl·licDurant els combats a Kíiv hi va haver foc de morter a la zona on s’ubicava l’establa i tots els animals que s’hi trobaven es van donar per morts. El personal d’un refugi pròxim va descobrir que encara vivien i van aconseguir rescatar la majoria, excepte el Ruru, ja que faltava la clau del seu recinte.

El jove felí va sobreviure malgrat els continus bombardejos i la propietària del refugi, Asya Serpinska, i la seva neta el van continuar alimentant setmana rere setmana. Quan les tropes russes van entrar a la localitat van col·locar mines al voltant de l’establa, però Asya va aconseguir persuadir un dels soldats amb cigarrets per no fer detonar la mina. Només quan les tropes ucraïneses van recuperar l’àrea de Kíiv va ser possible el trasllat del lleó fins a Polònia, des d’on es va tramitar la seva acollida a Espanya.

«La guerra ha augmentat la sol·licitud de rescats que ens arriben des d’Ucraïna, ja que els centres del país s’han trobat amb molts animals abandonats. I davant la impossibilitat d’atendre’ls adequadament i la inseguretat generada per la guerra, han buscat tota l’ajuda possible fora de les seves fronteres», explica Berta Alzaga, biòloga i comunicadora a l’AAP.

Una llei per revertir aquest tipus de situacions

Una llei per revertir aquest tipus de situacions«En el dia d’avui, Ruru es troba encara en l’etapa de quarantena, un període amb tota classe de revisions veterinàries per assegurar-nos que està en les millors condicions possibles abans de començar amb la rehabilitació. Ell va arribar aquí bastant alterat per tot l’estrès de la guerra i el seu trasllat. A més, el fet que el seu antic propietari el castrés li ha impedit desenvolupar la característica melena dels lleons adults», narra Pablo Delgado.

Tant a Ucraïna com a Espanya, amb l’excepció de quatre Comunitats Autònomes del nostre país, és perfectament legal tenir, comerciar i transportar tota mena de fauna salvatge. És per això que des d’AAP també lluiten per implantar un Llistat Positiu que delimiti i defineixi clarament les espècies susceptibles de comerç i tinença com a animals de companyia, i queden prohibides totes les altres.

Notícies relacionades

«Ara mateix existeix un Avantprojecte de Llei Nacional de Protecció Animal al nostre país que regula la tinença i comerç d’animals de companyia basant-se precisament en Llistats Positius. Una vegada s’aprovi l’esmentada Llei, un comitè científic serà responsable de l’elaboració d’aquestes llistes», apunta Marta Merchán, responsable de l’Àrea de Polítiques Públiques d’AAP Primadomus.

D’aquesta manera, la legislació permetria posar fi als riscos innecessaris que la situació actual suposa per als animals, les persones i el medi ambient.