Crisi climàtica

El 23% de la població mundial està en risc d’inundacions extremes

Gairebé el 90% de les persones més vulnerables davant aquest tipus d’extrems climàtics resideixen en països d’ingressos mitjans i baixos, alerta un estudi

El 23% de la població mundial està en risc d’inundacions extremes

JADE GAO / AFP

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un món immers en una crisi climáticatambé és un món cada vegada més exposat als fenòmens meteorològics extrems. A esdeveniments que abans passaven cada cent anys i que ara, a causa del caos climàtic, s’han tornat més intensos i freqüents arreu del món. En aquests moments, segons apunta un nou estudi publicat a la revista ‘Nature Communications’, almenys el 23% de la població mundial està en risc de patir una inundació extrema. Això equival a més de 1.810 milions de persones que, en algun moment de la seva vida, poden patir l’impacte de tempestes extremes, pluges torrencials o l’abrupta crescuda d’un riu.

Les regions més exposades al risc d’inundacions extremes destaquen, al seu torn, com algunes de les més pobres del planeta. S’estima que gairebé el 90% de les persones en risc davant aquest tipus d’extrems climàtics resideixen en països d’ingressos mitjans i baixos. El sud-est asiàtic despunta com una de les zones més vulnerables davant aquest tipus de catàstrofes, sobretot en països on coincideix una alta densitat de població amb elevats nivells de pobresa, com en el cas de l’Índia i la Xina. Aquest diagnòstic, esgrimeixen els experts, també es pot traslladar a àmplies regions del continent africà així com als diversos països de Sud-amèrica.

No fa falta anar gaire lluny per veure l’impacte (i la gravetat) d’una inundació extrema en aquests territoris. La Xina viu aquests dies sota el flagell dels extrems climàtics. Mentre el nord del país pateix una onada de calor tan extrema que fins i tot deforma carreteres, al sud s’estan vivint les pitjors inundacions de les últimes sis dècades. Les autoritats han activat el màxim nivell d’alerta pel risc d’inundació i esllavissaments de terra. La tempesta ha destrossat gairebé 2.000 llars i més de 30 hectàrees de cultius. Els primers balanços apunten a mig milió de ciutadans afectats per aquestes tempestes extremes, que, de moment, segueixen el seu curs.

Risc de pobresa

Les inundacions extremes ja suposen, ara com ara, un dels «perills climàtics de més risc a escala mundial». Cada any, desenes de milions de persones són desplaçades de casa seva a causa de l’impacte d’aquests esdeveniments meteorològics extrems. Els danys i les pèrdues causades per pluges torrencials i desbordaments de rius sumen centenars de milers de milions de dòlars anuals. En un futur, segons apunten innombrables informes científics, l’avanç de la crisi climàtica podria multiplicar exponencialment l’impacte d’aquests fenòmens extrems a tots els racons del món.

Notícies relacionades

Segons argumenten els experts, més enllà de les pèrdues immediates causades pels extrems climàtics, preocupa que aquests esdeveniments enfonsin les regions afectades en la pobresa. «Les inundacions extremes poden afectar a llarg termini el benestar i el desenvolupament de les regions de baixos ingressos», sentencia l’últim diagnòstic sobre la qüestió, publicat aquest mateix dimarts a la revista ‘Nature Communications’. L’anàlisi, de fet, estima que el risc d’inundacions extremes plana sobre 780 milions de persones que viuen amb poc més de cinc dòlars al dia. És a dir, en el llindar de la pobresa.

El vincle entre extrems climàtics i desigualtats socials, argumenten els experts, s’hauria de tenir en compte per dissenyar les mesures de mitigació i adaptació davant la crisi climàtica. «Cal prioritzar les inversions en aquells punts crítics on coincideixen el risc d’inundació i el de pobresa», apunta l’equip científic, liderat per l’investigador Jun Rentschler. «Establir aquestes prioritats podria salvaguardar els mitjans de subsistència per a milers de persones i prevenir impactes adversos sobre el desenvolupament d’aquestes regions desfavorides», afegeixen els analistes.