Dia Mundial del Sanejament

Regeneració de l’aigua per frenar l’emergència hídrica

És necessari reutilitzar aquest recurs per garantir la seva conservació

La crisi climàtica amenaça el correcte funcionament del cicle hidrològic

Regeneració de l’aigua per frenar l’emergència hídrica
2
Es llegeix en minuts

La crisi climàtica representa una amenaça per al sistema de sanejament de l’aigua, un dels serveis essencials per a les persones i el bon desenvolupament de les ciutats, basat en la disponibilitat d’aigua. El sanejament és un salvavides que, a més de permetre el funcionament de les cisternes domèstiques a través d’una xarxa de desguàs comuna, evita la transmissió de malalties i facilita la salubritat dels espais. No obstant, fenòmens meteorològics i climàtics com les inundacions, les sequeres i l’augment del nivell del mar poden fer malbé els diferents elements que el componen, com les tuberies, els tancs d’emmagatzemament i les plantes de tractament, i amenaçar el sistema de sanejament. Cal actuar al respecte. 

Avui, 19 de novembre, se celebra el Dia Mundial del Sanejament –o Dia Mundial del Lavabo–, que té per objectiu conscienciar la població sobre la importància d’aquest servei. Més de 3.600 milions de persones, la meitat de la població mundial, no tenen accés a serveis de sanejament gestionats de forma segura. Per això els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU inclouen, en el sisè epígraf, la necessitat d’aconseguir aigua i sanejament per a tothom d’aquí a l’any 2030.

Aigües de Barcelona impulsa un sanejament sostenible i responsable per cuidar-se de la salut del planeta i de les persones. Per aconseguir-ho és bàsic reutilitzar l’aigua i reduir així la pressió sobre el medi natural, que pateix cada vegada més estrès hídric. Per això la companyia treballa en les seves plantes depuradores per al bon tractament de l’aigua i anar un pas més enllà apostant per la regeneració de l’aigua depurada perquè es pugui reutilitzar. 

D’aquesta manera, l’aigua regenerada es pot tornar en condicions òptimes als rius i aqüífers per iniciar de nou el cicle de la captació o ser subministrada a la indústria, ciutats o agricultura per a diferents usos, com el reg de carrers i zones verdes, la producció agrícola i els processos industrials. Amb la crisi climàtica, que afecta especialment la disponibilitat d’aigua, cada gota compta. 

Notícies relacionades

A data d’avui, Aigües de Barcelona ha regenerat durant aquest any fins a 31,2 hectòmetres cúbics (equivalents a 9.250 piscines olímpiques), un increment del 152% respecte a l’any passat.  Aquest augment ha permès arribar fins a al 22% de la capacitat existent de regeneració. 

Actualment, els usos més demandats d’aigua regenerada són els ambientals –amb actuacions com el manteniment del cabal ecològic del riu Llobregat o la injecció d’aigua als pous de recàrrega per evitar la intrusió salina– i els agraris, com el reg del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Canal de la Infanta i el Rec Vell de Sant Vicenç dels Horts. 

Una xarxa sense residus