Cimera de Glasgow

La Xina i els Estats Units anuncien un acord inèdit per fer front a la crisi climàtica

  • Els dos països més contaminants del globus cooperaran per reduir les seves emissions d’efecte hivernacle durant aquesta dècada

La Xina i els Estats Units anuncien un acord inèdit per fer front a la crisi climàtica

AFP / JEFF J. MITCHELL / POOL

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Glasgow anuncia la notícia que tots volien però que ningú esperava. La Xina i els Estats Units han anunciat que treballen en un pla conjunt per abordar la crisi climàtica. Les dues superpotències més contaminants del globus han anunciat a última hora d’aquest dimecres que estan disposades a «cooperar estretament» per reduir les seves emissions de gasos amb efecte hivernacle durant la pròxima dècada.

Notícies relacionades

L’anunci s’ha comunicat després d’un dia de molta tensió en la Cimera del Clima de Glasgow (COP26). Aquest dimecres, la publicació del primer esborrany dels acords climàtics pactats pels governs apuntava que, lluny de solucionar el problema, el debat sobre com retallar les emissions quedava posposat durant un o dos anys més. Segons expliquen fonts pròximes a la negociació, les tensions geopolítiques entre els països més rics (i contaminants) del món estan entorpint molt el debat sobre qui, quan i com ha de reduir els seus nivells de pol·lució. 

Després d’una frenètica arrencada de la Cimera del Clima en el qual es va prometre que aquest esdeveniment seria un «punt d’inflexió per al canvi climàtic», la falta d’acords clars ha fet enfadar molta gent. El mateix Boris Johnson, primer ministre britànic i amfitrió de l’esdeveniment, ha comparegut aquesta tarda per reclamar als caps d’estat de tot el món que agafessin el telèfon, truquessin als seus negociadors i els donessin més marge de maniobra per negociar.