Resum dels compromisos

Aquests són els principals acords anunciats a la Cimera del Clima de Glasgow

  • La cimera arrenca múltiples compromisos entre països, regions i entitats, però molts no tenen ni data ni mecanismes per complir-los

Aquests són els principals acords anunciats a la Cimera del Clima de Glasgow

AFP / PAUL ELLIS

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Aquests dies la ciutat escocesa de Glasgow s’ha convertit en l’epicentre d’unes negociacions clau per al futur del planeta. D’una banda, en les negociacions oficials de la Cimera del Clima (COP26) governs de tot el món intenten pactar un full de ruta per frenar l’avanç d’escalfament global i mitigar l’impacte dels extrems climàtics. D’una altra, en paral·lel a aquest debat polític ple de tecnicismes, Glasgow també està generant un ampli ventall d’acords globals sobre medi ambient. Fa dies que aquestes «promeses climàtiques» acaparen titulars però, a diferència del que passa en un altre tipus d’acords, encara no està clar com (i quan) aquests compromisos es compliran. 

Aquests són els principals pactes anunciats durant la Cimera del Clima de Glasgow (COP26).

Acord global per reduir el metà

Un centenar de països han pactat reduir un 30% les emissions de metà per al 2030 per minimitzar així l’impacte d’un dels gasos amb efecte d’hivernacle més potents a l’hora d’escalfar el planeta. L’acord compta amb el recolzament d’Europa (inclosa Espanya), els Estats Units, el Regne Unit i els Emirats Àrabs. Preocupa que països com la Xina, Rússia, Austràlia i l’Índia no s’hagin afegit a la iniciativa.

Frenar i revertir la desforestació

Més de 100 països han llançat un compromís global per frenar i revertir la desforestació per al 2030. L’acord, avalat per països que acullen el 85% dels boscos del planeta, preveu el desplegament d’un finançament inèdit en els pròxims anys per al desenvolupament de polítiques mediambientals. Poc després del llançament d’aquesta iniciativa, Indonèsia es va fer enrere i va argumentar que aquest acord és «injust» perquè frena el seu creixement econòmic.

L’agenda de Glasgow

El llançament de la Glasgow Breakthrough Agenda suposa el compromís d’uns 40 governs per impulsar les energies netes i reduir les emissions en algunes de les indústries més contaminants del globus: la de l’acer, l’hidrogen, l’energia i el transport. Els signants acorden «ampliar la implantació de polítiques climàtiques» però, per ara, no defineixen com i quan aquesta promesa es traslladarà als seus plans nacionals. 

Fi de les inversions en combustibles fòssils

Una vintena de països s’han compromès a deixar de finançar la compra de combustibles fòssils a partir del 2022. La iniciativa, que compta amb el suport del Regne Unit i els Estats Units, es presenta com el primer gran pacte global que posa data final a la compra de carbó, petroli i gas. Durant la setmana, països com Itàlia o Alemanya, que en el seu moment no s’havien afegit a la proposta, han anunciat que recolzen la iniciativa. La llista definitiva de signants continua sense estar clara.

Pacte per a la transició del carbó a l’energia neta

Un pacte global avalat per més de 40 països promet eliminar l’ús del carbó el 2030 en les principals economies i el 2040 per als països en vies de desenvolupament. Alguns dels principals consumidors de carbó (com Polònia, el Vietnam i Xile) s’han afegit a aquest pacte. D'altres (com Austràlia, l’Índia, la Xina i els Estats Units) no han afegit la seva firma. 

Més firmes per tancar l’aixeta del petroli i el gas

La coalició internacional Beyond Oil and Gas promet posar fi a l’explotació de petroli i gas. L’aliança proposa dues línies de treball. D’una banda, els signants de «primer nivell» es comprometen a frenar de manera immediata l’emissió de permisos d’explotació d’aquests combustibles fòssils. D’altra banda, els signants secundaris es poden unir al compromís sota la promesa que eliminaran gradualment l’ús d’aquests compostos i el seu finançament. La llista final de signants d’aquest acord encara és confidencial. 


Frenar la venda de cotxes contaminants

Un centenar d’entitats han llançat un nou pacte global per posar fi a la venda de cotxes contaminants en les pròximes dècades. L’acord preveu «reforçar les polítiques de zero emissions abans del 2030, i posar fi a la venda de cotxes i furgonetes amb motors de combustió als principals mercats per al 2035 i a escala mundial per al 2040». El compromís es publica amb la firma de 31 països, 38 governs subnacionals, 11 fabricants d’automòbils, i 27 propietaris de flotes i empreses de mobilitat compartida. En total, s’estima que els signants representen gairebé el 15% del mercat mundial de l’automòbil.

La indústria de la moda promet tallar un 50% les seves emissions el 2030

Més de 130 empreses i 40 organitzacions relacionades amb la indústria de la moda han fet una crida conjunta per retallar en un 50% les emissions en les seves activitats d’aquí al 2030. Les empreses es comprometen així mateix a «assegurar que el 100% de l’electricitat» que utilitzen prové de «fonts renovables amb el mínim impacte mediambiental i social» també a partir del 2030. El manifest compta amb la firma de gegants com Burberry, H&M, Chanel, Nike i Puma.