Energies renovables

Cinc raons a favor i en contra dels macroparcs eòlics i solars

Cinc raons a favor i en contra dels macroparcs eòlics i solars

EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’encariment de la llum ha obert un debat en la projecció i distribució de les diferents energies renovables. Aquestes són les cinc raons a favor i en contra de la instal·lació de macroparcs en aquesta transició energètica.

A favor dels macroparcs

  1. L’emergència climàtica obliga a apostar per les renovables de manera massiva per descarbonitzar el planeta.

  2. Els macroparcs eòlics i fotovoltaics són necessaris per complir l’objectiu de la UE que el 32% de l’energia que consumim el 2030 provingui de fonts netes.

  3. Els grans parcs d’aerogeneradors i plaques solars que hi ha projectats s’integraran en el medi natural sense malmetre la flora i avifauna de l’entorn.

  4. Totes les plantes eòliques i solars inclouen estudis d’impacte mediambiental per protegir la biodiversitat de la zona.

  5. Les renovables són una oportunitat de negoci per al medi rural i per combatre la despoblació de l’Espanya buidada.

En contra dels macroparcs

  1. El model de transició energètica basat en macroparcs de renovables està generant una bombolla especulativa que és aliena a la urgència climàtica.

  2. Els objectius de reducció d’emissions de CO2 poden aconseguir-se instal·lant fonts renovables de menor escala en el medi urbà i apostant per l’estalvi i l’eficiència energètica.

  3. La majoria de les grans plantes eòliques i fotovoltaiques que hi ha projectades malmetran de manera irremeiable el paisatge i la biodiversitat del medi natural i rural.

  4. L’allau actual de projectes de renovables té desbordada l’administració. No hi ha un control real de l’impacte mediambiental que tindran aquestes instal·lacions.

  5. Els parcs solars i eòlics no generen ocupació al camp, ja que funcionen de forma automàtica, perjudiquen el turisme rural i desincentiven l’agricultura local.