Desperten de la hibernació

Un ramader de Lleida denuncia que un os ha matat un dels seus xais

  • L’home troba el cos d’un animal amb senyals d’haver sigut devorat per un plantígrad, cosa que suposaria la primera agressió a la Vall d’Aran d’aquesta primavera

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un ramader de la zona de San Martí de Corilha, a Gessa (Vall d’Aran) ha denunciat el primer atac d’os de la temporada després de trobar el cadàver d’un dels seus xais. Els Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran que es van desplaçar al lloc dels fets han afirmat que el cos de l’animal presentava senyals d’haver sigut devorat per un os, tot i que no han sigut capaços de determinar si el plantígrad va ser el causant de la mort.

Ara, els agents han recollit les restes de l’animal per ser analitzades, comprovar com ha sigut devorat i veure si es pot determinar la veritable causa de la mort.

Malgrat que els agents no van poder confirmar que el xai morís per un atac directe per part del plantígrad, el Conselh Generau d’Aran ja ha anunciat, a través d’un comunicat, que indemnitzarà l’amo dels caps per la pèrdua.

Desperten amb la primavera

Aquest es converteix així en el primer atac d’os aquesta primavera. Actualment, i segons l’últim cens realitzat pel grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru, la comunitat d’ossos del Pirineu se situa en els 52 exemplars, 12 més respecte als que es van comptabilitzar l’any anterior. Aquests animals, que ja han consolidat la seva vida al Pirineu, començaran a sortir de les seves coves durant aquestes dates de calor, moment en què acaben la hibernació.

Notícies relacionades

Durant els mesos d’hivern, molts animals se submergeixen en un estat de letargia que redueix la seva freqüència cardíaca fins al punt que semblen un cadàver. Durant aquest període, els ossos no s’alimenten, sinó que subsisteixen gràcies a les reserves energètiques que els seus cossos emmagatzemen durant la resta de l’any. Per aquesta raó, s’augura que en els pròxims dies comencin a albirar-se més ossos famolencs al Pirineu.

Ara, s’espera que els ossos, i les seves cries, que solen néixer durant aquestes dates, tornin a poblar els boscos pirinencs durant els mesos d’estiu.

Temes:

Óssos Lleida