En perill d’extinció

Alliberats a Badajoz els tres primers linxs nascuts en captivitat

  • Els felins seran monitoritzats de forma gairebé contínua pels tècnics del programa a través d’un senyal GPS que se’ls ha implantat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Extremadura ha alliberat aquest dilluns els tres primers linxs ibèrics nascuts en captivitat com a part del projecte Life Lynx Connect, en què també participen les comunitats autònomes de Castella-la Manxa i Andalusia. L’alliberament d’aquest dilluns ha sigut el primer d’aquesta campanya 2021, per a la qual s’ha destinat un pressupost d’uns 18 milions d’euros i en què es preveu que se n’alliberin quatre exemplars més.

Olga García, la consellera per a la Transició Ecològica i Sostenibilitat, ha assistit a l’alliberament d’una parella de linxs ibèrics, Rea i Ribadeu, femella i mascle d’una mica menys d’un any i que van ser criats al centre de Zarza de Granadilla (Càceres). També ha sigut present a l’acte María Jesús Rodríguez, directora de l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals.

Una mica abans, a primera hora del matí i sense la presència dels mitjans de comunicació, ha sigut posat en llibertat un tercer exemplar de linx que provenia del centre de reproducció de l’Olivilla.

Nova llar al riu Matachel

La coordinadora del programa de reintroducció del linx de la Junta d’Extremadura, María Jesús Palacios, ha assegurat que aquest any tots els exemplars que han participat en el programa de reinserció es deixaran anar a la zona de gorges del riu Matachel, a prop de la serra d’Hornachos (Badajoz), on habiten uns 60 exemplars de linx ibèrics dels 153 que viuen en llibertat després dels diferents programes de reintroducció de l’espècie que es van iniciar el 2011 a Espanya i Portugal.

Aquest any els dos països van decidir engegar programes per a la cria en captivitat, després de confirmar que l’espècie s’extingia, ja que amb prou feines en quedaven un centenar en llibertat.

La zona ha sigut triada tant per l’abundància de pastures i arbres on descansen aquests animals com per la gran població de conills que té, un aliment bàsic per al linx. A més, es tracta d’una regió rocosa que les femelles poden utilitzar com a paridores.

L’aparellament com a objectiu

Els tres exemplars nouvinguts ara hauran d’aclimatar-se al lloc i s’espera que en uns mesos buscaran una possible parella d’entre les 15 femelles reproductores que hi ha ara mateix a la conca del riu Matachel per acoblar-se.

Notícies relacionades

Els linxs posats en llibertat aquest dilluns no tenen cap relació de parentiu, ja que s’escullen els animals més diferents genèticament de cada centre, perquè un dels principals problemes d’aquesta espècie és la consanguinitat i les malalties derivades.

Mentrestant, els animals seran contínuament monitoritzats pels tècnics del programa a través d’una antena ràdio i un senyal GPS que se’ls ha instal·lat. Darrere de tota aquesta operació, hi ha un equip de treball que controlarà l’evolució dels animals posats en llibertat, cosa que es complementarà amb imatges i informació que facilitin els veïns de la zona.