Intervenció virtual en el fòrum econòmic mundial

Greta Thunberg, a Davos: «Porteu més de tres dècades de bla bla bla»

L’activista sueca assegura que les cimeres i fòrums actuals no canvien res i que «la crisi climàtica i ecològica no pot ser resolta dins dels sistemes actuals»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els temes mediambientals guanyen terreny en un Fòrum de Davos no sempre exempt de polèmica. L’activista Greta Thunberg, convidada en l’edició de l’any passat –en la qual va acusar els líders mundials d’haver ignorat completament les demandes realitzades per les organitzacions conservacionistes–, ha publicat un missatge a Twitter en el qual acusa els responsables polítics de no haver fet res en els últims 30 anys.

«Només soc aquí per recordar-los una vegada més l’emergència en què som». La jove referent de Fridays for Future, que el passat dia 3 va complir 18 anys, ha definit l’actitud dels líders mundials davant l’actual panorama de crisi ecològica i climàtica com «més de tres dècades de bla bla bla», criticant que les cimeres i fòrums actuals no canvien res.

«No soc aquí per fer tractes», ha assegurat l’activista sueca al començar el seu vídeo, que dura gairebé sis minuts. «No pertanyo a cap interès financer o partit polític, així que no puc regatejar o negociar». Tot seguit, Thunberg ha llançat una advertència: «No estem disposats a comprometre els nivells mínims de seguretat que encara queden».

«La crisi climàtica i ecològica no pot ser resolta dins dels sistemes actuals», ha assegurat Greta, alhora que ha afegit que això és de particular interès en la mesura que països, empreses i inversors presenten cada vegada amb més freqüència els seus «ambiciosos objectius i compromisos climàtics».

«Emissions zero per al 2020»

«Escoltem líders parlar d’una emergència climàtica existencial, però en lloc de prendre les accions immediates que prendrien en qualsevol emergència, estableixen objectius vagues, hipotètics i molt distants en el futur», es queixa Greta, esmentant les apostes a «emissions zero per al 2050», que queden curtes en funció del ritme actual de la crisi.

Per explicar la gravetat de l’escenari, Greta s’ha referit a una metàfora: «És com despertar enmig de la nit, veure que casa teva es crema i després decidir-se a esperar 10, 20 o 30 anys abans de trucar als bombers».

Notícies relacionades

Per a Greta cal «dir-ho com és» més enllà de l’incòmode o difícil que pugui ser. «Entenem que el món és complex i que els canvis no es produeixen de la nit al dia, però ja porten més de tres dècades de bla bla bla. ¿Quantes més en necessiten?», ha preguntat Greta.

El temps dels «petits passos» en la «direcció correcta» ja ha passat, ha afegit Greta, que denuncia la hipocresia dels líders mundials que «diuen una cosa i després fan el contrari».