L'altra cara del Fòrum Econòmic

Thunberg demana a polítics i empresaris que escoltin els científics i els joves

La jove activista retreu als mandataris que «encara no s'ha fet res» contra el canvi climàtic

Greenpeace denuncia el finançament a les energies fòssils de bancs i companyies d'assegurances presents a Davos

rosas51848541 greta thunberg en davos200121090828

rosas51848541 greta thunberg en davos200121090828 / DENIS BALIBOUSE

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La jove activista sueca contra el canvi climàtic, Greta Thunberg, ha portat aquest dimarts a Davos el seu missatge de denúncia i d’emergència al Fòrum Econòmic de Davos. Thunberg ha demanat als poders polítics i econòmics mundials que es reuneixen en la cimera capitalista que «escoltin els científics» i que actuïn.

«La veu dels joves i dels científics ha d’estar al centre del debat», ha dit Thunberg en una  taula de debat en què també han participat altres  joves activistes, com Salvador Gómez-Colón, Natasha Mwansa, Edward Felsentha i Autumn Peltier (el debat es pot veure aquí).

Thunberg ha retret als poders polítics i econòmics que, malgrat que «ara està d’actualitat» la lluita contra el canvi climàtic, «encara no s’ha fet res» i «les emissions de CO2 no han disminuït». 

«No puc queixar-me de ser una persona que no sigui escoltada», ha dit Thunberg amb cert to irònic que ha suscitat el somriure del públic; no obstant, ha afegit que, per més que repeteix els seus missatges, «encara no s’ha fet res». I ha afegit que continuarà repetint les alarmants dades científiques sobre els efectes del canvi climàtic allà on vagi malgrat que aquest no sigui el missatge que els assistents de Davos prefereixin sentir.

Aquest és el segon any que Thunberg participa a Davos. En aquesta ocasió, ho fa després d’haver participat en la ciutat suïssa de Lausana divendres en les ja tradicionals «fridays for future» impulsats per l’activista sueca. A més, aquest any arriba a un Fòrum Econòmic més preocupat que mai pels efectes del canvi climàtic sobre l’economia, segons mostra l’Informe Anual de Riscosque acompanya els treballs de la cimera

Informe de Greenpeace

No obstant, l’organització Greenpeace s’ha encarregat de posar de manifest, al seu parer, la «hipocresia» dels mandataris.

Segons un informe publicat aquest dimarts per l’oenagé, només deu dels banquers que habitualment assisteixen Davos han prestat finançament a les energies fòssils per més de 1.000 milions de dòlars. I cinc companyies asseguradores que inverteixen en carbó van ser presents al Fòrum de Davos l’any passat, segons Greenpeace.

Notícies relacionades

L’organització ecologista Greenpeace acusa avui el sector financer, amb xifres a la mà, de continuar invertint massivament en energies fòssils malgrat els seus intents d’oferir una imatge de compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. «Les companyies relacionades amb combustibles fòssils no podrien funcionar sense el finançament del sector privat, però aquest podria funcionar de manera satisfactòria sense haver de fer negocis amb elles», recalca l’anàlisi de Greenpeace.

Segons Greenpeace, des de l’Acord de París sobre el canvi climàtic, el desembre del 2015, els 33 bancs més grans del món van destinar 1,9 bilions de dòlars als combustibles fòssils, i els dirigents de 24 d’ells –amb finançament que totalitza els 1,4 bilions de dòlars– van assistir al Fòrum de Davos l’any passat i probablement repetiran aquest any.