noves projeccions

El Meteocat preveu que la temperatura augmentarà 3 graus de mitjana en 30 anys a Catalunya

La tardor patirà els increments més marcats, segons les noves projeccions del servei meteorològic

Les pluges tendiran a disminuir i s'esperen sequeres més llargues i més nits tropicals

zentauroepp54688703 ripoll 29 08 2020  el rio fresser en su paso por ripoll dond200829181212

zentauroepp54688703 ripoll 29 08 2020 el rio fresser en su paso por ripoll dond200829181212 / David Aparicio

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

El canvi climàtic alterarà dràsticament la Catalunya que es coneix en l’actualitat, segons les projeccions climàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat), que s’han presentat aquest dimecres i que actualitzen les que es van elaborar el 2011.

La temperatura mitjana creixerà prop de 3 graus el 2050, segons l’estudi, per sobre del rang d’entre 1,5 i 2 graus que permetria evitar els pitjors efectes del canvi climàtic. Les temperatures màximes pujaran més que les mínimes, i assoliran pics de fins a 4 graus més en el pitjor escenari. El Pirineu seria la zona afectada i la tardor l’estació amb més increments.

Les prediccions sobre la precipitació són més incertes, però apunten a una reducció d’al voltant d’un 10%, amb pics superiors a l’estiu i tardor. El sud de Catalunya seria la zona que perdria més precipitacions. També es preveu un augment de la durada de les èpoques de sequera.

S’esperen 30 dies més cada any amb temperatures superiors als 30 graus i més nits tropicals a les zones litorals. Alhora, anualment n’hi hauria 20 dies menys amb temperatures sota dels 0 graus, i encara més a la zona pirinenca.

Parcel·les d’1 quilòmetre

El nou estudi utilitza mètodes estadístics per fer una predicció més fina que l’anterior, per a parcel·les de territori d’1 quilòmetre. Així mateix, es basa en escenaris d’emissions actualitzats segons les prediccions més recents de l’IPCC.

Notícies relacionades

La tanda de prediccions anteriors es va acostar molt a l’evolució real dels paràmetres climàtics. No obstant, els investigadors van detectar que la temperatura real va augmentar més del que van preveure. Aquesta possible infravaloració s’ha de tenir en compte al valorar les prediccions actuals.

Les prediccions del Meteocat serviran de base per actualitzar l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic, segons va anunciar en l’acte de presentació Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. La comissió encarregada de redactar aquesta estratègia, que actualitza la de la dècada anterior i cobreix el període del 2020 al 2030, es reuneix per primera vegada aquest mateix dimecres, segons va dir Rius.