LA CITA DE MADRID

La negativa de la Xina a augmentar les retallades de CO2 bloqueja la Cimera del Clima

Teresa Ribera admet la «tensió» entre els països partidaris d'augmentar l'ambició climàtica i els que prefereixen seguir el ritme actual

undefined51208084 graf2913  madrid  03 12 2019   la ministra espa ola para la 191205002324

undefined51208084 graf2913 madrid 03 12 2019 la ministra espa ola para la 191205002324 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Teresa Ribera, la ministra espanyola que dirigeix les negociacions dels aspectes clau de la Cimera del Clima de Madrid, va admetre ahir la «tensió» entre els països partidaris d’augmentar les retallades d’emissions de CO2 i els que «es resisteixen a avançar». Aquest enfrontament està retardant l’aprovació dels acords finals, que gairebé amb tota seguretat no podran votar-se fins demà, un dia després de la data prevista d’acabament de la COP25.

Notícies relacionades

«Hi ha països que volem augmentar l’acció climàtica en coherència amb el que ens està dient la ciència i d’altres que són partidaris que ens quedem en la lletra petita del que es va dir fa quatre anys» va afirmar la ministra, que no va voler precisar de quins països es tractava. No és cap secret que els que es resisteixen a ampliar els seus compromisos són la Xina, l’Índia, el Brasil i Sud-àfrica, mentre que els Estats Units ni tan sols han entrat en el debat perquè ja ha iniciat el seu procés de retirada de l’Acord de París.

Aquests estats s’escuden, pel que sembla, en una interpretació peculiar de la lletra petita de l’Acord de París, segons la qual no estan obligats a revisar les seves retallades d’emissions fins a l’any 2023, segons fonts de la negociació. Aquest grup de països no vol que figuri cap tipus de crida a l’ambició climàtica en la declaració final de la cimera, tot i que s’especifiqui que els països no tenen cap obligació d’acatar-lo.