Greta Thunberg: «Estan desesperats per silenciar-nos»

La jove sueca compareix en una multitudinària roda de premsa juntament amb tres activistes de Fridays for Future

Demana que la Cimera del Clima de Madrid activi una vegada per sempre «solucions concretes»

zentauroepp51244616 climate change activist greta thunberg is seen before depart191206223329

zentauroepp51244616 climate change activist greta thunberg is seen before depart191206223329 / SERGIO PEREZ

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’activista sueca Greta Thunberg ha fet una defensa rotunda de la necessitat que els governs «actuïn ja contra la crisi climàtica» en les seves primeres declaracions a Espanya. Durant una multitudinària roda de premsa a la Casa Encendida de Madrid, a la qual han assistit prop de 200 periodistes, no ha anat amb embuts al respondre a les furibundes crítiques de dirigents com Donald Trump i José María Aznar. «Estan desesperats per silenciar-nos», els ha etzibat.

Aznar i Trump li van receptar que tornés a l’escola i ella ha reconegut que, efectivament, «no és una solució sostenible que els nens deixin d’anar a classe». «No podem seguir així; ens encantaria veure una mica d’acció dels líders polítics, perquè la gent pateix i mor per aquesta crisi climàtica. No podem esperar ni un minut més», ha afegit.

«No hem aconseguit res»

«Crec que hem aconseguit un munt de coses, el poder de la gent s’ha incrementat, hem generat opinió; això és un gran pas en el camí correcte, però, per descomptat, no és suficient, perquè, des d’un altre punt de vista, en realitat no hem aconseguit res», ha lamentat Greta, que s’ha sotmès a les preguntes dels mitjans acompanyada de tres activistes més de Fridays for Future. 

Respecte a la Cimera del Clima de Madrid, ha reconegut que no és una cita en la qual s’haurien de prendre acords importants, però ha exigit que sigui decisiva perquè «no podem permetre’ns esperar més temps». «Crec i espero de tot cor que la COP25 lideri i arribi a una cosa concreta i que produeixi més conscienciació de la població en general, i que els responsables polítics s’adonin de la crisi climàtica, perquè actualment crec que no són conscients de la magnitud que té». 

Notícies relacionades

Durant la seva compareixença ha refusat tenir el protagonisme exclusiu. Ha insistit a donar la paraula als altres tres activistes i ha demanat als periodistes que els dirigissin a ells també la preguntes.

«Una figura com jo no és gaire, soc una petita part d’un gran moviment; seria bo que es donés rellevància a més activistes», ha advertit.