Estudi

La pèrdua de biodiversitat pot ser encara pitjor de l'estimat

Els autors adverteixen que les àrees subjectes a la desforestació o la intensificació de l'agricultura poden tardar almenys deu anys a recuperar-se

amazonas-brasil-deforestacion

amazonas-brasil-deforestacion

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La biodiversitat global pot estar en pitjor estat del que es pensa, ja que les avaluacions no tenen en compte l’impacte durador dels canvis abruptes de la terra.

Un nou estudi de científics de la Universitat de Sussex, publicat a ‘Nature Communications’, mostra que s’observen menys espècies i menys exemplars en llocs que han sigut pertorbats per un canvi abrupte en l’ús de la terra en dècades passades.

Els autors adverteixen que les àrees subjectes a la desforestació o la intensificació de l’agricultura poden tardar almenys deu anys a recuperar-se, amb reduccions en la riquesa i abundància d’espècies.

Ja que les avaluacions actuals de la biodiversitat no tenen en compte els impactes dels canvis passats a la terra, els investigadors creuen que el món natural podria estar en un estat molt pitjor del que es pensa actualment.

L’autor principal, doctor Martin Jung, va dir: «Aquestes troballes mostren que els canvis abruptes recents de la terra, com la desforestació o la intensificació a través de l’agricultura, poden causar danys a la biodiversitat encara més impactants i duradors del que es pensava anteriorment.

L’estudi va combinar dades globals sobre biodiversitat de la base de dades PREDICTS, una de les bases de dades més grans de plantes, fongs i animals terrestres a tot el món, amb estimacions quantitatives de canvis abruptes de terra detectats utilitzant imatges dels satèl·lits Landsat de la NASA des del 1982 fins al 2015.

Al comparar el nombre de plantes, fongs i animals en 5.563 llocs pertorbats amb els de 10.102 llocs no pertorbats a tot el món, des de l’Àfrica fins a l’Àsia, els investigadors van descobrir que la biodiversitat està afectada per un esdeveniment de canvi a la terra durant diversos anys després que hagi ocorregut, a causa d’un efecte de retard.

Descens significatiu

Es va trobar que la riquesa i abundància d’espècies era 4,2% i 2% menor, respectivament, en llocs on s’havia produït un canvi abrupte de la terra.

Notícies relacionades

A més, es va trobar que els impactes en les espècies eren més grans si els canvis a la terra haguessin ocorregut més recentment i causessin més canvis a la coberta vegetal. Als llocs que van tenir canvis a la terra en els últims cinc anys, es van observar al voltant de 6,6% menys espècies.

No obstant, als llocs on s’havia produït un canvi de terra fa 10 anys o més, la riquesa i abundància d’espècies no es distingien dels llocs sense un canvi de terra en el mateix període, la qual cosa indica que la biodiversitat pot recuperar-se després d’aquestes pertorbacions.