Exemplar únic

Alliberada l'orangutan albina que va ser trobada en una gàbia a Borneo

L'Alba va ser trobada fa un any i mig malnodrida

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’orangutan Alba Alba, l’únic exemplar albíl’únic exemplar albí d’aquesta espècie que es coneix al món,va ser alliberada aquest dimarts en un bosc protegit a la part indonèsia de l’illa de Borneo, un any i mig després de ser trobada malnodrida en una gàbia.

L’Alba va ser trasllada amb una altra femella, la Kika, des d’un centre de rehabilitació, al Parc Nacional Bukit Baka Bukit Raya, a la província de Borneo Central, va indicar la Fundació per a la Supervivència de l’Orangutan de Borneo (BOSF), que es va fer càrrec de la rehabilitació del primat.

"L’Alba ha exhibit de forma consistent bones habilitats d’escalada i moviments segurs entre les branques, que indiquen que està preparada per viure en estat salvatge", va dir en un comunicat la directora executiva de la BOSF, Jamartin Sihite.

Caçadors furtius

En un primer moment l’organització va anunciar que l’Alba seria alliberada en una illa de selva delimitada i protegida d’unes cinc hectàrees a causa dels problemes de salut derivats de l’albinisme i per protegir-la dels caçadors furtius.

El director de Bukit Baka Bukit Raya, Heru Raharjo, va indicar que la zona designada del parc nacional, al municipi Katingan, és "espaiosa i amb límits naturals" que permeten supervisar una població de fins a 200 orangutans.

La decisió de tornar l’Alba al seu hàbitat natural va ser recolzada també perl’Administració de Borneo Central i l’agència governamental de conservació (BKSDA) en un comunicat conjunt.

L’abril del 2017 la BOSF va acollir l’orangutan al seu centre de rehabilitació després que fos trobada amb símptomes de malnutrició en una gàbia al poble Tanggirang, a Borneo Central.

Notícies relacionades

La població d’orangutans a Borneo s’ha reduït a 148.500 exemplars entre el 1999 i el 2015 degut a la caça furtiva, la desforestació i les plantacions, sobretot d’oli de palma, segons un estudi publicat al febrer per la revista científica ‘Current Biology’.

L’estudi governamental del 2017 estima que a Borneo, illa que Indonèsia comparteix amb Malàisia i Brunei, hi viuen 57.350 orangutans, una espècie considerada "greument amenaçada" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa. 

Temes:

Indonèsia