Espanya segueix entre els pitjors en la lluita contra el canvi climàtic

Els Estats Units i l'Aràbia Saudita ocupen les dues últimes posicions del rànquing fet públic en la Cimera del Clima de Katowice

andorra-teruel

andorra-teruel

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Espanya ha escalat tres posicions en la classificació de l'Índex d'Actuació davant el Canvi Climàtic 2019 (CCPI, per les seves sigles en anglès) però segueix a la part baixa de la taula. Ara ocupa la posició 36, en un rànquing en el qual el dubtós honor d'ocupar el fanalet vermell el comparteixen els Estats Units i l'Aràbia Saudita (59 i 60).

La lleugera millora es deu a l'“impuls a l'ambició climàtica i a les energies renovables que ha donat el nou Govern”, segons Seo Bird Life, una de les organitzacions ecologistes que formen part dels coordinadors de l'estudi. Queda, no obstant, molt per fer. Començant perquè “les emissions han seguit una preocupant tendència a l'alça els últims anys”.

“Per seguir aquesta tendència i convertir-se en un autèntic líder climàtic s'ha d'avançar amb decisió en diversos fronts, tant per part del Govern com de les autonomies i municipis", ha assenyalat el responsable de Canvi Climàtic de l'organització ecologista, David Howell. S’ha de tenir en compte que el 2014 Espanya va arribar a ocupar el lloc 23 i en només tres anys va caure 16 llocs per la inacció de l'Executiu de Mariano Rajoy.

Augment mundial

L'índex, elaborat per Germanwatch i l'Institut New Climate juntament amb la Xarxa d'Acció Climàtica (CAN), s'ha presentat aquest dilluns durant la celebració de la Cimera del Clima (COP24), a la ciutat polonesa de Katowice. Els autors mostren la seva decepció perquè després de tres anys consecutius en què les emissions de diòxid de carboni mundials van romandre estables, aquestes hagin tornat a  augmentar el 2017 i encara ho faran més en el 2018, segons les últimes previsions.

"Només uns quants països” han començat a implementar estratègies per limitar l'escalfament global per sota de 2 o fins i tot 1,5 graus centígrads”, els objectius acordats en l'acord de París (2015), recorda l'informe.

El CCPI assenyala que, encara que s'ha produït un creixement continu de l'energia renovable, especialment als països que abans tenien una baixa puntuació, es constata una “falta de voluntat política” en la majoria dels governs per “eliminar els combustibles fòssils a la velocitat necessària”. Una cosa que es considera injustificable des del punt de vista tècnic i econòmic en vista del desenvolupament assolit per les energies netes.

Segona plaça per al Marroc

En contrast amb Espanya. ElMarroc, que va augmentar significativament la seva participació en la capacitat d'energia renovable ocupa la segona plaça darrere de Suècia. Per contra, Alemanya torna a caure, des del lloc 22 al 27 (les seves emissions no han disminuït des del 2009). La Xina puja al rang 33 per un exitós pla de suport a l'energia renovable i els Estats Units (59) es troba a la cua per la regressió protagonitzada per l'Administració Trump.

Notícies relacionades

Respecte al paper d'Espanya en la lluita contra l'escalfament global, el diputat  d'Equo Juantxo López de Uralde, ha revelat que el Govern només ha aportat el 14% de la inversió que es va comprometre a aportar el 2014 al Fons Verd per al Clima (Green Climate Fund) per contribuir als esforços de països en vies de desenvolupament per assolir les seves metes en matèria d'adaptació i mitigació al canvi climàtic.

Dels 120 milions d'euros inicialment compromesos per a aquest fi, "Espanya només n’ha aportat, fins al moment, 17 milions", fet que "demostra que, d'una banda, hi ha les paraules i, de l’altra, els fets", ha criticat Uralde.