Estudi

Les granotes viuen una eterna joventut

Aquests amfibis han reemplaçat els cromosomes sexuals durant la seva història evolutiva

zentauroepp16604650 meteomania181121134143

zentauroepp16604650 meteomania181121134143

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una recerca amb participació de diversos països ha aconseguit descobrir el secret de l’'eterna' joventut de les granotes, que es basa en la capacitat per reemplaçar els seus cromosomes sexuals al llarg de la seva història evolutiva, ja que l’acumulació de mutacions nocives en els cromosomes sembla que és la força evolutiva que causa l’alta taxa de reemplaçament.

La recerca, publicada a 'Nature Communications', ha reconstruït els moments de reemplaçament de cromosomes sexuals en 24 espècies de granotes des del seu avantpassat comú, fa 55 milions d’anys. Els cromosomes sexuals de les espècies s’encarreguen de determinar el sexe biològic dels individus i es caracteritzen, entre altres coses, perquè la taxa de recombinació (el procés pel qual la informació genètica continguda en els cromosomes forma noves associacions) és més baixa que a la resta del genoma.

Això fa que, a més de diferenciar-se cada vegada més entre si al llarg de la història evolutiva, els cromosomes sexuals tendeixen a acumular mutacions nocives que poden provocar des del mal funcionament d’alguns gens fins a la infertilitat de l’individu.

L’article afegeix que fa milions d’anys que els amfibis solucionen aquest problema a través del reemplaçament dels cromosomes sexuals, és a dir, la seva capacitat per, al llarg de la seva història evolutiva, fer servir diferents cromosomes com a determinants del sexe.

Història evolutiva

El treball de recerca, en què ha col·laborat el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i que ha sigut dirigit per la Universitat de Lausana, ha descobert que els últims 55 milions d’anys s’han produït, almenys, 13 moments de reemplaçament de cromosomes sexuals en un grup de granotes que inclou espècies ibèriques, com la granota ibèrica o la granota verda comuna, ‘Pelophylax perezi’.

L’investigador del MNCN Íñigo Martínez Solanoha destacat que un dels aspectes que criden més l’atenció de la recerca és l’alta taxa de reemplaçament que han detectat analitzant els cromosomes sexuals d’aquestes 24 espècies de granotes.

Per reconstruir el nombre de reemplaçaments que han reconstruït la història evolutiva de 24 espècies de granotes des del’avantpassat comú, a partir del qual es van diversificar al llarg dels últims 55 milions d’anys, i han caracteritzat els seus cromosomes sexuals fent servir eines genòmiques.

Notícies relacionades

"A més de comptabilitzar el nombre de moments de reemplaçament en les 24 espècies estudiades, hem pogut comprovar que aquest procés no és aleatori, sinó que hi ha cromosomes que aquestes espècies utilitzen més freqüentment com a determinants del sexe. En concret, el cromosoma 5 ha intervingut en cinc dels 13 moments de reemplaçament detectats", indica Martínez-Solano.

La recerca apunta que la força evolutiva que produeix aquest alt percentatge de reemplaçament és l’acumulació de mutacions deletèries (nocives per a l’organisme).