ANIMALS EN PERILL D'EXTINCIÓ

Una empresa islandesa mata la primera balena blava en 40 anys

L'organització ecologista Sea Sheperd acusa el balener 'Hvalur8' de matar un dels espècimens protegits

L'última caça d'aquest animal va ser el 1978 a Espanya

zentauroepp44276552 sociedad    la ballena azul asesinada por la compa  a loftss180712125926

zentauroepp44276552 sociedad la ballena azul asesinada por la compa a loftss180712125926

2
Es llegeix en minuts

L’organització ecologista Sea Sheperd ha acusat el balener islandès 'Hvalur 8' d’assassinar i esquarterar un espècimen de balena blava dissabte passat a la tarda. En un comunicat emès al seu portal web, l’ONG ha afirmat que no s’havia tocat cap balena blava des de feia mig segle i ha denunciat que la tripulació del barco va arribar a fer-se fotos al costat i a sobre de l’animal. El capità Paul Watson, fundador de Sea Sheperd, ha afirmat que "no hi pot haver cap justificació legal per aquest crim" i apel·larà a les autoritats islandeses perquè hi intervinguin. Segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa, l’última captura de balena blava deliberada va ser a Espanya el 1978, fa 40 anys

Híbrid entre balenes

L’animal es podria tractar d’un mestís entre una balena d’aleta i una balena blava, però el doctor Phillip Clapham, del Centre de Ciències Pesqueres d’Alaska, assegura que té totes les característiques de ser un espècimen original. El fundador de l’ONG recolza la idea del científic i en el mateix comunicat ha afirmat que en sap reconèixer una quan la veu. "N’he vist bastantes a la superfície per l’oestd’Austràlia i la costa de Califòrnia i la que ha matat Loftsson (amo del balener) és una d’aquestes", ha afirmat el capità Watson. 

Notícies relacionades

Mark Simmonds, científic marí de la Humane Society International (HSI), afirma que l’animal era o bé un espècimen jove de balena blava o un híbrid, però, segons declaracions de l’ONG, diversos científics han contactat amb ells per confirmar-los que, en efecte, es tractava d’una balena blava. Nicola Beynon, cap de l’HSI a Austràlia, assegura que s’hauran de dur a terme proves d’ADN per saber si es tracta d’una barreja o no. D’acord amb el mitjà neozelandès Stuff per a la científica és "imperdonable matar una balena blava". "Això hauria de ser una crida per acabar amb el comerç de balenes, una activitat que no encaixa en ple segle XXI", ha apuntat.

La balena blava capturada pel pesquer islandès.

Tal com avança el 'Daily Mail', la balena va ser esquarterada després per ser venuda com a "vianda al mercat japonès". El Govern islandès permet al balener 'Hvalur 8' caçar únicament balenes d’aleta. Gràcies a fotografies i vídeos fets per membres de l’ONG Sea Sheperd i Hard to Port s’ha pogut descobrir que es tractava en realitat d’un espècimen protegit per la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres. El mitjà britànic afirma que les balenes blaves van estar al límit de l’extinció al segle passat i que, actualment, només queden entre 10.000 i 25.000 espècimens vius.