El 68%

L'OCU troba microplàstics en la majoria d'aliments marins analitzats

Sal, musclos, cloïsses i rossellones, entre d'altres, contenien principalment microfibres i microfilms

5575859 59

5575859 59

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha trobat microplàstics a 69 dels 102 aliments d’origen marí (68 %) que han analitzat, entre els quals hi havia mostres de sal, mol·luscos i crustacis.

Les mostres de sal, musclos, cloïsses, cloïsses, llagostins, llagosta i gambes contenien principalment microfibres i microfilms, segons ha detallat l’OCU en un comunicat.

En el cas de la sal, dos terços de les mostres contenien microplàstics "provinents del medi ambient i no de l’envàs o el mètode d’obtenció", ja que "no existeixen diferències significatives entre els resultats de la sal envasada en plàstic, vidre o cartró, ni entre la processada industrialment i la processada manualment".

No obstant, l’anomenada 'flor de sal’,que cristal·litza a la superfície de les salines marines, sí que ha resultat ser més rica en microplàstics, fet que "es podria deure a una contaminació ambiental més gran o a la seva estructura escatosa, capaç de retenir més partícules".

Han de ser depurats

L’OCU ha recordat que els mol·luscos "s’han de sotmetre a un tractament de depuració quan estan destinats al consum humà" i, tot i així, s’han trobat microplàstics en un 71% de les mostres, sobretot microfibres.

No hi ha diferències de presència de microplàstics en els diversos tipus de crustacis analitzats –llagosta, llagostins i gambes–, una categoria en la qual la presència d’aquestes substàncies arriba a dues de cada tres mostres d’aliments analitzades.

Tampoc no s’han apreciat diferències en funció del tipus d’envàs o si es van comprar frescos o congelats; per contra, la presència de microplàstics baixa en els que es comercialitzaven pelats, ja que "al retirar la closca i el tracte digestiu, que s’extreu unit al capdavant, es redueix la càrrega de microplàstics", ha detallat l’OCU.

Notícies relacionades

"La presència de plàstics al mar no és només un problema ambiental, sinó que afecta ja activitats econòmiques com ara el turisme i la pesca", ha assegurat l’OCU, que posa en alerta sobre el possible problema de salut pública que pot portar per la presència de microplàstics i nanoplàstics als aliments.

En aquest sentit, l’OCU ha cridat els consumidors a reduir el seu ús de plàstic, amb mesures com ara comprar més a granel, utilitzar bosses reutilitzables, desterrar els productes d’un sol ús com ara palles i vasos de plàstic, i substituir els productes d’higiene que portin microesferes o que estiguin envasats en plàstic.