naturalesa

Un linx ibèric alliberat a Portugal es planta a Barcelona

L'exemplar fotografiat per tècnics de la Generalitat serà capturat per traslladar-lo a una àrea segura

Es tracta del primer albirament d'aquesta espècie amenaçada des de principis del segle XX

zentauroepp43572500 detectat un linx ib ric a l  rea metropolitana de barcelona 180601131812

zentauroepp43572500 detectat un linx ib ric a l rea metropolitana de barcelona 180601131812

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Litio, un jove mascle de linx ibèric, va néixer al centre de reproducció d’El Acebuche, va ser alliberat a Portugal i és un viatger audaç. Després d’una correguda esgotadora, ha sigut fotografiat pels agents rurals de la Generalitat a l’àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta del primer albirament d’un exemplar d’aquesta espècie amenaçada a Catalunya des de principis del segle XX. Fet que no vol dir que l’espècie es repobli en aquestes terres. El lloc on va ser vist, que evidentment es manté en secret, no és segur per a ell, i els plans passen per capturar-lo per assegurar-ne la supervivència.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha informat avui en una nota que membres dels Agents Rurals van observar i van fotografiar el 29 de maig passat un exemplar de linx ibèric (Lynx pardinus) en un lloc de l’àrea metropolitana de Barcelona, en “un operatiu de recerca executat arran de diversos avisos d’albiraments d’aquest animal a la zona”.

A partir de la imatge, els agents no només van confirmar que es tractava d’un linx ibèric, sinó que van aconseguir identificar l’exemplar gràcies al collar transmissor que portava i la col·laboració dels experts dels programes de reintroducció d’aquesta espècie a la Península, IberLince.

Litio va néixer el 2014 al centre de cria en captivitat d’El Acebuche (Huelva) i després de ser alliberat va ser capturat de nou el 5 de maig del 2016 a Gibraleón, perquè van “observar carències en la seva adaptació al medi”. Traslladat al Centre de Recuperació d’Espècies Amenaçades (CREA) de Huelva amb signes de debilitat, una vegada recuperat va ser alliberat de nou a la regió portuguesa de la vall del Guadiana. Poc després, el senyal de GPS que emetia el seu collar es va perdre. Si hagués seguit en funcionament, els tècnics haurien al·lucinat amb la seva mobilitat.

Emplaçament inadequat

Segons Territori, el lloc on va ser vist és “un emplaçament inadequat per garantir la seva seguretat, a prop d’infraestructures viàries i nuclis urbans.” Es comptarà amb la col·laboració de l’equip tècnic i veterinari d’IberLince per localitzar l’animal. IberLince és un projecte Life finançat per la UE en el qual participen Portugal i Espanya i que pretén recuperar la distribució històrica de l’espècie a les comunitats d’Extremadura, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia (a més de les zones veïnes de Portugal), mitjançant la protecció d’aquests espais, la cria en captivitat i l’alliberament d’exemplars al medi natural.

Notícies relacionades

A Catalunya hi ha un pla del Ministeri d’Agricultura per reintroduir a la Vall d’Aran una altra espècie de linx, el linx boreal (Lynx lynx), distribuït per altres països europeus, des dels Carpats i Escandinàvia fins a Mongòlia, amb petites poblacions als Alps francesos i el Jura. Sempre en àrees muntanyoses. Conegut a Catalunya com a ‘gatillop’ o ‘llop cerver’, va ser perseguit al segle XIX fins a aconseguir-ne l’extinció. En el marc del nou pla director que aspira a especialitzar-lo en fauna mediterrània i col·laborar amb projectes de recuperació i educació ambiental, el Zoo de Barcelona va informar recentment que negociava amb la Junta d’Andalusia comptar amb linxs en el futur.

El cens provisional de l’espècie va assolir l’any 2017 els 547 exemplars, una xifra rècord des l’any 2002, quan només en quedaven 94 i el linx ibèric estava a punt d’extingir-se. En l’actualitat s’han recomptat 402 felins a Andalusia i la resta es distribueixen en la resta de territoris, on ha sigut reintroduït, amb el seu límit nord als Montes de Toledo, tot i que també s’han reportat albiraments sense confirmar a la Comunitat de Madrid. Tanmateix, mascles joves divagants, no establerts en un territori, poden fer llargs desplaçaments: el 2015, per exemple, un mascle alliberat als monts de Toledo va poder ser seguit fins a una localització tan al nord com la comarca de Sanabria (Zamora).