Dia de la Terra: ¿Per què se celebra el 22 d'abril?

Google commemora el Dia de la Terra amb un 'doodle' en què ha col·laborat la primatòloga Jane Goodall

dia-de-la-tierra

dia-de-la-tierra

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Dia de la Terra se celebra cada 22 d'abril per afavorir la conscienciació sobre la necessitat de protegir el planeta. Google se suma aquest any a la jornada amb un doodle animat. En la seva elaboració hi ha col·laborat la primatòloga Jane Goodall.

L'origen del Dia de la Terra es remunta a finals de la dècada dels 60. Segons detalla la Viquipèdia, el 1968 el professor Morton Hilbert i el Servei de Salut Pública dels Estats Units van organitzar una conferència sobre els efectes del deteriorament del medi ambient en la salut.

A partir d'aquell episodi, Hilbert i els seus estudiants es van plantejar dedicar un dia a la conscienciació ambiental. A aquesta iniciativa s'hi van sumar més endavant el Projecte per a la Supervivència impulsat per la Universitat Northwestern i el senador i activista Gaylord Nelson, que va acabar sent la figura clau.

Primer Dia de la Terra

El 1970, Nelson va organitzar una jornada de concentracions per tots els Estats Units per reclamar la creació d'una agència que s'ocupés de la protecció del medi ambient. Un dels seus objectius era aconseguir la màxima participació de professors i alumnes universitaris, i va pensar en la setmana del 20 al 26 d'abril perquè no coincidia amb els exàmens ni amb les vacances de primavera. Va escollir el dimecres al considerar que aquell dia hi hauria més estudiants als campus per la distància amb del cap de setmana.

Era el 22 d'abril de 1970 i el senador va batejar la jornada com a Dia de la Terra, acceptant el consell de Julian Koenig, un amic seu que treballava com a executiu de publicitat.

Centenari de Lenin

Notícies relacionades

L'elecció de la data no va estar exempta de polèmica al coincidir amb el centenari del naixement de Lenin al calendari gregorià. Això va fer que alguns detractors de la commemoració la titllessin d'"engany comunista".

Uns 20 milions de nord-americans van participar en les concentracions del Dia de la Terra, i això que va propiciar que el Govern dels EUA fundés l'Agència de Protecció Ambiental. I anys després, l'ONU va fixar el 22 d'abril com a Dia Internacional de la Mare Terra en "reconeixement que la Terra i els seus ecosistemes sustenten les nostres vides".