GOOGLE DEDICA UN 'DOODLE' A LA JORNADA DE CONSCIENCIACIÓ MUNDIAL

Deu coses que pots fer per conservar el planeta el Dia de la Terra

Evita els productes precuinats, no desaprofitis aliments i rebutja els transgènics

diatierra2

diatierra2 / Matt Rourke (AP)

2
Es llegeix en minuts

Aquesta informació es va publicar el dia 22/04/2017. El contingut fa referència a aquesta data.

Aquest dissabte és el Dia Mundial de la Terra i Google ho celebra publicant un dels seus 'doodles' per conscienciar els ciutadans del planeta a ajudar a conservar-lo. Greenpeace ha publicat deu consells útils i relativament senzills per col·laborar a revertir el canvi climàtic, que, segons la majoria de la comunitat científica, té tots els números perquè desemboqui en la catàstrofe mediambiental global.

1. Menja aliments de veritat i d'origen vegetal

Evita tant com puguis els productes elaborats i precuinats (si té ingredients impronunciables, pregunta't si són aliments de veritat) i redueix substancialment la ingesta de productes derivats d'animals. Aquí hi ha cinc raons, però n'hi ha més, per reduir el consum de carn. Segons la FAO, podríem reduir el 30% el consum de productes carnis i tot i així alimentaríem, tan sols amb agricultura ecològica, la població estimada el 2050.

2. No desaprofitis aliments

Més del 30% dels aliments produïts al món acaben a les escombraries. Aprofitant aquest percentatge no caldria intensificar més l'agricultura ni utilitzar transgènics per alimentar tota la població de la Terra el 2050.

3. Consumeix productes ecològics

Són aliments produïts respectant el medi ambient, que no utilitzen substàncies químiques perilloses ni transgènics. Consumint aquests productes també protegeixes la teva salut. Pots apuntar-te a un grup de consum, comprar en botigues especialitzades i fins i tot cada vegada més supermercats incorporen productes produïts de forma ecològica. La majoria dels productes ecològics estan identificats amb un segell inconfusible, però les relacions de confiança amb els agricultors són una altra forma de certificació.

4. Compra productes locals i de temporada

Apostant per productes locals i de temporada contribuirem a reduir el transport i les emissions que agreugen el canvi climàtic. Fomentarem, a més, l'agricultura local i per tant la sobirania alimentària.

 

5. Rebutja els transgènics

Per garantir una cadena alimentària lliure de transgènics i dels seus derivats, hem de seguir rebutjant el seu ús per part de la indústria. Mira la Guia Vermella i Verda d'Aliments Transgènics per saber quins productes són segurs.

 

6. Torna els productes amb transgènics

Si compres sense adonar-te'n un producte en què l'etiqueta indica que conté transgènics (“modificat genèticament”), demana al comerç que te'l canviï o que et torni els diners.

7. Proposa al teu ajuntament que es declari Zona Lliure de Transgènics, que deixi d'utilitzar glifosat i que promogui l'agricultura ecològica

Sol·licita al teu municipi/ciutat que prengui mesures actives contra l'ús d'Organismes Modificats Genèticament (OMG o transgènics) en l'agricultura i alimentació mitjançant aquesta carta. L'única forma per a les regions o municipis de preservar la seva agricultura i l'entorn davant els riscos d'aquests cultius és declarar-se Zona Lliure de Transgènics. També poden deixar d'utilitzar glifosat i altres plaguicides a les zones verdes de la seva competència i fomentar l'agricultura ecològica a través de la compra pública. A més, els municipis són palanques de canvi que poden impulsar les comunitats autònomes i l'Estat a prendre noves mesures respecte a aquesta qüestió.

 

8. Augmenta el consum de productes del rusc

La mel, el pol·len, pròpolis, gelea reial o cera són productes meravellosos. Amb el seu consum recolzes els apicultors i les abelles mel·líferes. L'apicultura és una de les activitats humanes més sostenibles. I no t'oblidis de firmar per les abelles. ¡Elles ja ho han fet! Mira aquest vídeo. 

9. Al teu hort, jardí, terrassa...

No facis servir plaguicides tòxics, planta varietats locals i atractives per a les abelles i altres pol·linitzadors i potència els refugis naturals per a pol·linitzadors, o fes-te'n tu mateix algun.

Notícies relacionades

 

i 10. ¡No t'aturis! 

Difon la paraula ecològica entre els teus amics i familiars.