A l'Antàrtida

La balena que cruspeix com un Pac-Man

Els rorquals d'aleta blanca s'alimenten engolint aigua carregada de krill o peixos petits

Una diminuta càmera col·locada per primera vegada al cos d’una balena esmunyedissa poc estudiada mostra com s’alimenta. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

Una diminuta càmera col·locada per primera vegada en el cos d'un rorqual d'aleta blanca (minke whale), una balena esmunyedissa poc estudiada, mostra com aquest animal s'alimenta "com un Pac-Man (comecocos)" en aigües de l'Antàrtida, segons imatges divulgades aquest divendres.

El vídeo, que forma part d'un projecte nord-americà i australià d'estudi dels hàbits de les balenes, revela com aquest cetaci es desplaça a 24 quilòmetres per hora mentre accelera per menjar d'una manera que recorda el personatge de videojocs Pac-Man.

Els plecs de la gola del rorqual d'aleta blanca s'expandeixen mentre en cada envestida engoleix l'aigua carregada de preses, segons un comunicat del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF, sigles en anglès),

"El més notable va ser la freqüència de les envestides i la rapidesa amb què processa l'aigua i es torna a alimentar, repetint aquesta tasca cada deu segons durant la immersió per alimentar-se. Era com un Pac-man que menjava contínuament", va dir el líder del projecte, Ari Friedlaender.

Aquests rorquals, que fan uns nou metres, s'alimenten engolint aigua carregada de krill o peixos petits que filtren amb les barbes, semblants a una pinta i que es troben als maxil·lars.

"És impressionant la rapidesa amb què neden i la rapidesa amb què s'alimenten", va afegir Friedlaender.

Altres balenes més grans com la blava absorbeixen un volum d'aigua equivalent a la seva massa corporal però a diferència d'aquest rorqual, la segona espècie de balena més petita, triguen un minut a processar cada engolida.

Mars congelats

Friedlaender va indicar que les seves petites dimensions els permeten maniobrar a través dels mars congelats i alimentar-se ràpidament, cosa que els ha ajudat a trobar un nínxol a l'Antàrtida.

Contràriament, les balenes més grans necessiten maniobrar a mar obert i a les àrees més denses de krill o peixos per compensar l'energia que necessiten per accelerar, engolir i processar cada glopada d'aigua.

"Els rorquals d'aleta blanca es poden alimentar al gel. Les seves petites dimensions disminueixen l'energia que necessiten per alimentar-se i poden treure profit d'àrees menys denses de preses", va precisar.

Les aigües congelades són importants per a les minke perquè, a més de ser fonts d'aliment, els permet amagar-se d'un dels seus depredadors, les orques.

Notícies relacionades

El canvi climàtic amenaça aquest hàbitat on en els últims 50 anys l'aigua congelada es forma dos mesos més tard del que era habitual i retrocedeixi un mes abans a la península Antàrtica.

La pesca de krill en zones com la península Antàrtica i l'Arc Scotia és una altra de les amenaces a les quals s'enfronta el rorqual d'aleta blanca igual que altres espècies com els pingüins, les foques o les aus marines l'alimentació dels quals depèn d'aquest petit crustaci.