Cimera del clima

Les emissions mundials tornen a créixer després de tres anys estancades

El repunt es deu principalment a l'increment de l'ús del carbó a la Xina

Les emissions mundials tornen a créixer després de tres anys estancades

JASON LEE (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les emissions mundials de diòxid de carboni (CO2) procedents de la crema de combustibles fòssils creixeran un 2% el 2017 després de tres anys estancades, degut fonamentalment a l'increment de l'ús del carbó a la Xina, segons posa de manifest el Pressupost Global de Carboni.

Aquest estudi, denominat en anglès Carbon Budget Project, que elaboren anualment prop de 80 científics de 15 països i que serà publicat a la revista científica Nature Climate Change, ha sigut presentat aquest dilluns pels seus autors principals a la cimera del clima de Bonn (COP23).

La principal conclusió, segons recull Efe, és que el 2017 es tancarà amb 37.000 milions de tones de diòxid de carboni més a l'atmosfera per la crema de combustibles fòssils, xifra que representa un augment del 2% respecte a la xifra any anterior, amb un marge d'error d'entre el 0,8% i el 3%.

Si a aquesta xifra s'hi sumen la resta d'emissions de CO2 causades per altres activitats, com la desforestació, el 2017 se saldaria amb 41.000 milions de tones més de CO2.

Glen Peters, director del centre d'investigació Cicero a Oslo i un dels autors principals, ha assenyalat que "el repunt de les emissions el 2017 es deu principalment al creixement de les emissions de la Xina, que augmentaran un 3,5% després d'estar dos anys estabilitzades".

Els científics han apuntat directament a un ús més gran del carbó (un 3% més que el 2016), que segueix sent la principal font d'energia a la Xina, i a una generació hidroelèctrica més baixa com els factors causants de l'increment d'emissions del gegant asiàtic, que és fonamental en el resultat global ja que és el responsable del 28% dels gasos.

No obstant, la xifra de creixement d'emissions a la Xina és inferior a l'augment del seu producte interior brut (PIB), previst per al 2017 en un 6,8%.

L'estudi també preveu que els gasos de l'Índia creixin un 2%, una xifra inferior a la mitjana d'augment d'emissions d'aquest país en l'última dècada (un 6%) i inferior també a la previsió del creixement del seu PIB, d'un 6,7%.

Els EUA, sense repunt

Els Estats Units, no obstant, disminuiran les seves emissions en un 0,4% el 2017, una mica menys que la mitjana de l'1,2% de l'última dècada, però també davant d'un augment del PIB del 2,2% previst per a aquest any.

En respostes als periodistes, els investigadors han indicat que no preveuen un repunt de les emissions als EUA, malgrat les polítiques d'incentiu al carbó del president Donald Trump. Donald Trump

Per la seva part, la Unió Europea (UE) baixarà les seves emissions aquest any un 0,2%, xifra inferior a la disminució del 2,2% anual mitjana de l'última dècada, en què l'augment del seu PIB va ser del 2,3%.

Els científics calculen que les emissions dels països restants, que representen al voltant del 40% de gasos mundials, augmentin al voltant de 2,3% el 2017.

Segons un altre dels autors principals, el professor de la Universitat de Stanford (Califòrnia, EUA) Robert Jackson, l'increment de les emissions es deu a una millora de l'economia global: "Produïm més béns i això, per naturalesa, comporta més emissions, de manera que la clau està a produir i consumir d'una altra manera".

Cap a l'estabilització

La professora Corinne Le Quéré, directora del Centre Tyndall per a la Investigació del Canvi Climàtic a la Universitat d'East Anglia (Regne Unit), ha opinat que "aquest increment d'emissions posa de manifest que el temps s'esgota en la nostra capacitat de mantenir l'escalfament molt per sota dels dos graus, i si és possible en 1,5, com recull l'Acord de París".

"Aquest augment d'emissions es produeix en un any en què hem vist clarament com el canvi climàtic pot amplificar l'impacte dels huracans amb pluges més fortes, nivells de mar més alts i condicions oceàniques més càlides que afavoreixen tempestes més poderoses", ha afegit Le Quéré.

A llarg termini, els científics han indicat que és poc probable que les emissions tornin a les altes taxes de creixement observades durant la primera dècada d'aquest segle, amb augments al voltant d'un 3% anual, i que "el més probable és que tendeixin a estabilitzar-se".

Notícies relacionades

El que és fonamental, al seu parer, és que les emissions mundials toquin sostre com més aviat millor, i els països comencin a reduir dràsticament els seus gasos a partir d'aquí per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic.

Han recordat, a més, que encara que les emissions creixin un 2% aquest any, el PIB augmentarà un 3,6% segons les dades el Fons Monetari Internacional, i la generació renovable creix a un ritme mitjà anual del 14% des de fa cinc anys.