Homenatge

Diversos llocs de l'Antàrtida tindran noms de gossos d'expedicions australianes

Un total de 26 illes, roques i esculls portaran els noms dels gossos que van permetre a Austràlia reclamar el 42% del continent

abertran462663 a huskie dog team enjoy the snow outside aviemore in scotlan170802091350

abertran462663 a huskie dog team enjoy the snow outside aviemore in scotlan170802091350 / JEFF J MITCHELL

1
Es llegeix en minuts

Més d'una vintena de llocs de l'Antàrtida portaran noms com Lassesen, Pavlova o Alexandra en honor dels gossos husky que van participar en les primeres expedicions australianes a la regió. Aquests gossos van formar part de l'Expedició Antàrtica Australasiàtica (1911-1914), liderada per l'australià Douglas Mawson (1882-1958) i que va permetre al país oceànic reclamar el 42% del continent blanc com el seu territori.

El Comitè de Noms de Llocs de la Divisió Australiana Antàrtica (AAD, sigles en anglès), recull Efe, ha anunciat que un total de 26 illes, roques i esculls portaran els noms dels gossos que van participar en aquesta històrica i emblemàtica expedició.

Els llocs se situen a prop del cap Denison, on Mawson va establir la base de la seva expedició.

"Els gossos van ser utilitzats per transportar les expedicions, tirant els trineus carregats de provisions, i van ser una forma de companyia per a aquests homes", ha explicat la presidenta del comitè, Gillian Slocum, en un comunicat de l'AAD.

"Si bé alguns dels gossos van retornar a Austràlia, altres tristament van morir en aquelles condicions difícils", ha afegit.

Slocum ha destacat que els noms dels exemplars més importants seran immortalitzats per la seva contribució en les exploracions antàrtiques.

"L'explorador noruec Roald Amundsen li va regalar a Mawson un husky anomenat Lassesen, en honor al gos que el va acompanyar quan va arribar al pol Sud el 1911. L'illa Lassesen a l'arxipèlag Mackellar va ser batejada amb el nom del gos de Mawson", ha recordat Slocum.

Travessies històriques

Una illa portarà el nom de Pavlova, una husky que va ser anomenada així per la famosa ballarina russa Anna Pavlova i amiga personal del britànic Belgrave Ninnis, que va cuidar els gossos en aquestes travessies històriques.

Ninnis (1887-1912) va morir juntament amb sis dels gossos quan el trineu carregat de provisions va caure en una esquerda durant un dels viatges liderats per Mawson per investigar una zona costanera inhòspita a uns 500 quilòmetres del refugi al cap Denison.

Notícies relacionades

Amb Ninnis va morir Alexandra, una femella que va ser batejada amb el nom de la reina mare Alexandra (1844-1925) i que ara dona nom a una altra illa antàrtica.

Altres llocs porten els noms dels husky que recorden membres de la reialesa britànica, exploradors, campions esportius, comediants i personatges de la mitologia grega.